بیشک، یک اشتباه رایج در دکوراسیون داخلی، عدم رعایت ۷ اصل اولیه آن است. البته ما در این مقاله، روی اصول تمرکز نداریم. در عوض، به ۱۴ مورد خاص از اشتباهات رایج در طراحی داخلی میپردازیم که حتی آماتورها میتوانند با کمی دقت، از آنها پرهیز کنند. این اشتباهات، موارد مهمی مانند دمای نور، ترکیب اثاثیه، طول پرده و سایز و ارتفاع تابلوها را شامل میشوند.
دسترسی سریع
همه میخواهند در یک خانه زیبا و راحت زندگی کنند. البته، در طراحی داخلی منزل بهجز زیبایی و راحتی، عملکردهای لازم نیز باید در نظر گرفته شوند. اگر از همان ابتدا به عملکردها اندیشیده نشود، در انتها اشتباهات دکوراسیون منزل رخ میدهند. احتمالا، دیگر فرصتی برای جبران این اشتباهات نیز وجود نخواهد داشت یا هزینهبر خواهد بود. همچنین، داشتن برنامه زمانی دقیق، برای دکوراسیون داخلی منزل سودمند است.
افراد گاه حتی چیزهای ساده و ظریفی مانند اندازه قالیچه یا طول پرده را نادیده میگیرند و اشتباهات بزرگی را رقم میزنند. این موارد پیشپاافتاده، میتوانند شکل فضا را به هم بریزند. هماهنگ نبودن سبک طراحی داخلی یا عدم همخوانی رنگها با یکدیگر، از دیگر اشتباهات رایج در طراحی داخلی هستند. همچنین، اگر بودجه اولیه بهطور دقیق تخمین زده نشود، طراحی داخلی ناتمام میماند. درنظرنگرفتن مساحت کلی فضا و شدت و جهت نور را میتوان از دیگر اشتباهات رایج دکوراسیون ایرانی دانست.
هنگام طراحی داخلی منزل، ۷ مسئله یا اصل حتما باید در نظر گرفته شوند. عدم رعایت این اصول، از مهلکترین اشتباهات رایج در طراحی داخلی است. اصول هفتگانه طراحی داخلی، توازن، هماهنگی، ریتم، تناسب و مقیاس، تاکید، تضاد و جزئیات را شامل میشوند.
توازن، یعنی با مشاهده دو طرف یک فضا، وزن بصری هر یک از دو طرف باید با طرف دیگر برابر باشد. اصل هماهنگی با برقراری ارتباط یکپارچه و معنادار بین رنگها، اشکال و سبک های طراحی منزل به دست میآید. اگر الگوهای مکرر یا همان اشکال تکراری در فضای ما بهدرستی چیده شده باشند، آنگاه اصل ریتم رعایت شده است.
تناسب و مقیاس، به معنای آن است که همه اشیا و فرمهای داخل یک اتاق، باید ازنظر اندازه، با حجم کلی اتاق و نیز با یکدیگر، تناسب معناداری داشته باشند. اصل تاکید، زمانی رعایت میشود که با چیدمان خود، توجه افراد حاضر در فضا به نقاط خاصی از آن بیشتر جلب خواهد شد. تضاد، یعنی رنگها، بافتها و مقیاسهای داخل فضا، باید بهاندازهای با هم متفاوت باشند که اثرگذاری حسی درون فرد ایجاد کنند. اصل جزئیات نیز، به معنای افزودن جزئیات کافی به حجمهای خالی فضا است.
سایز قالیچه، ارتفاع پرده، بلندی آویزها، موقعیت چراغها، استایل قفسه، جهت کاغذدیواری و ۸ مورد دیگر، برخی از رایجترین اشتباهات دکوراسیون منزل بهشمار میروند. البته، تمام این اشتباهات راهحلهایی دارند.
بزرگترین اشتباه درباره چیدمان اثاثیه منزل، آن است که اثاثیه بزرگ، همگی کنار هم بچسبند و نزدیک به یک دیوار چیده شوند. دیوید ساموئل، از شرکت Maison Ko میگوید: «هنگامیکه اثاثیه را بهطور ردیفی کنار یک دیوار میچینید، عملکرد فضا بهشدت کاهش مییابد و در فضا اختلال ایجاد میکند. هر یک از اثاثیه، ازجمله مبل یا میز، میبایست با یک مورد ضروری دیگر جفت شود تا دسترسی به همهچیز آسان باشد».
بهمنظور چینش صحیح اثاثیه و لوازم، به این امر بیندیشید که قصد استفاده از فضای اتاق به چه صورت را دارید. سپس، با توجه به کاربردهای موردنظرتان، اثاثیه را گروهبندی و از هم جدا کنید. با هر گروه از اثاثیه، یک ناحیه مجزا در فضا بسازید. برای مثال، در اتاق پذیرایی ممکن است نواحی مانند ناحیه گپ و گفت، میز بازی و محدوده تماشای تلویزیون وجود داشته باشد.
قالیچه، ابزاری ایدهآل است که بافت و رنگ دلخواه شما را بهآسانی به فضا اضافه میکند. همچنین، قالیچه میتواند نقطه مرجعی برای چینش اثاثیه و ناحیه سازی در فضا باشد. بااینوجود، یکی از بزرگترین اشتباهات رایج در طراحی داخلی، اندازه قالیچه است. کوچکی یا بزرگی بیشازحد قالیچه، فضا را آشفته میسازد.
مهمترین معیار برای انتخاب درست اندازه قالیچه، مساحت ناحیهای از فضا است که قالیچه را در آن قرار میدهید؛ یعنی مساحت فضایی که قالیچه و اثاثیه پیرامون آن چیده میشوند. این نکته را لورا ویلیامز از شرکت طراحی داخلی ATX میگوید. به باور او، قالیچههای ناحیهای نباید بهاندازهای بزرگ باشند که کل مساحت ناحیه را پوشش دهند. بهترین سایز قالیچه برای پیشگیری از اشتباهات دکوراسیون منزل، سایزی برابر با نصف کل مساحت یک ناحیه خواهد بود.
اگر فقط یک منبع نور، آن هم درست در نقطه مرکزی سقف، قرار دهید، خطای بزرگی بهوجود میآید. این امر که یکی از اشتباهات رایج دکوراسیون ایرانی است، اتاق شما را کوچک، تاریک و ناخوشایند جلوه میدهد. در این صورت، نور کافی برای انجام امور روزمره را در اختیار نخواهید داشت. افراد حرفهای، همیشه منابع نور چندگانه را ترجیح میدهند. بنابراین، بهتر است در دکوراسیون داخلی منزل خود از ترکیبی از لوسترها و لامپهای سقفی، چراغهای سکویی، نورافکن، روشناییهای دیوارکوب و چراغهای کفی و میزی استفاده کنید.
یکی از بزرگترین اشتباهات رایج در طراحی داخلی، هنگام انتخاب رنگ فضا اتفاق میافتد. بعضی از رنگها، با بعضی از رنگهای دیگر همخوانی دارند و بعضی ندارند. رنگهایی که ازنظر ظاهری دارای همخوانی هستند و در کنار هم معنادار به نظر میرسند، رنگهای تکمیلکننده نام دارند. رنگهای تکمیلکننده، همیشه میبایست در کنار یکدیگر در فضای داخلی استفاده شوند. بهجز آن، تغییر رنگ از یک اتاق به اتاق دیگر نیز باید معنادار و اصولی انجام گیرد.
افراد، معمولا ترجیح میدهند برای پسزمینه اصلی خانه خود از رنگ سفید روشن استفاده کنند. زیرا، این رنگ با بسیاری از رنگهای دیگر همخوانی دارد. البته انتخاب سفید، همیشه درست و هوشمندانه نیست. بهویژه، رنگ سفید نیمهبراق، یکی از اشتباهات دکوراسیون منزل محسوب میشود که با شماری از رنگهای تند در نواحی خصوصیتر مانند اتاقخوابها، همخوانی نخواهد داشت.
اندازه چراغ با وجود سادگی، جزوی از پرتکرارترین اشتباهات رایج در طراحی داخلی است. سایز چراغ، تاثیر بهسزایی روی ظاهر و حس فضا میگذارد. چراغهای کوچک، شدت نور در محیط را ناکافی میسازند و حس سستی را بازتاب میدهند. در عوض، چراغهایی با نور و سایز کافی، لحظات زیبا و تاثیرگذار برای ساکنان میآفرینند.
دما، یکی از جنبههای فنی نورپردازی است که آماتورها گاه درباره آن به اشتباه میافتند. اگر دمای نور فضاهایی که در محیط کنار هم قرار گرفتهاند، تفاوت زیادی با یکدیگر داشته باشد، فرد احساس ناراحتی و کسالت میکند.
همچنین، میزان دمای نور، باید بهدرستی در محیط تنظیم شود. واحد دمای نور، کلوین (K) است. عدد کلوین بالاتر، به معنای دمای سردتر یا نور آبیتر خواهد بود. عدد کلوین پایینتر، گرمتر بودن نور را نشان میدهد. عدد میانگین برای ایجاد حس گرما و صمیمیت در خانه، ۲۷۰۰ K در نظر گرفته میشود و اعداد بالاتر از ۳۰۰۰ K بیشازحد سرد هستند.
اگر به اتاقی خالی و بدون میز وارد شوید و آویز زینتی سقفی را ببینید که تا روبروی چشمتان پایین آمده است، احتمالا طراح را نقد میکنید. البته حق با شماست. زیرا، این کار از آشکارترین اشتباهات دکوراسیون منزل محسوب میشود. اما، همین ارتفاع آویز میتواند برای یک اتاق دارای میز ناهارخوری، بسیارمناسب باشد. آویزی که از سقف تا بالای میز کشیده میشود، باید ارتفاعی تقریبا همسو با چشمان افراد دور میز داشته باشد. این امر، یعنی فاصله پایینیترین نقطه آویز با سطح میز، باید بین ۷۵ تا ۹۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
آویزهای روشنایی یا زینتی روی پیشخوان آشپزخانه نیز، شامل همان فاصله ۷۵ تا ۹۰ سانتیمتر میشوند. البته اگر ارتفاع سقف نسبتا زیاد است، میتوان این آویزها را کمی بیشتر با سطح پیشخوان فاصله داد. قد ساکنان نیز، در تعیین دقیق ارتفاع آویز اهمیت دارد.
بسیاری از افراد، تمامی اثاثیه و لوازم منزلشان را با طرح یکسان و بهصورت ستی از یک فروشگاه خریداری میکنند. در این صورت، آنها یکی از بزرگترین اشتباهات رایج در طراحی داخلی را رقم زدهاند. ترکیب لوازم داخلی، باید نشاندهنده روحیات مالک و خلاقیت او باشد. مالکان باهوش، گاه عتیقهجاتی که حاصل یک عمر جمعآوری است یا اثاثیه مربوط به دوران تاریخی مختلف را به نمایش میگذارند. بهویژه در فرهنگ غنی ایران، اگر ترکیب اثاثیه معنای خاصی را منتقل نکند، یکی از اشتباهات رایج دکوراسیون ایرانی خواهد بود.
طراحی قفسه، یکی از وقتگیرترین مراحل دکوراسیون داخلی منزل به شمار میرود. بهطورکلی، قفسه خوب، قفسهای بهشمار میرود که اصولی چون تقارن، توازن و تناسب در آن رعایت شوند. باید به این مسئله نیز توجه داشت که ظاهر و چیدمان اشیای قفسه، حس شلوغی بیشازحد را منتقل نکند.
کاغذدیواری، بهعنوان ابزاری محبوب، در اکثر خانهها مورداستفاده قرار میگیرد. یک اشتباه رایج در طراحی داخلی با کاغذدیواری، چسباندن کاغذدیواریهای عمودی بهصورت افقی و کاغذدیواریهای افقی بهصورت عمودی است. برای از بین بردن شکها دراینباره، خرید کاغذدیواری با طرح چندجهته توصیه میشود.
ارتفاع نادرست تابلوهای عکس و نقاشی، بهراحتی میتواند حس فضا را تخریب کند. قانونی کلی آن است که مرکز تابلو باید با زمین حدود ۱۵۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد که تقریبا همسطح با چشم انسان خواهد بود. البته با توجه به قد میانگین ساکنان یک فضا، میتوان کمی این ارتفاع را تغییر داد. اگر قصد انجام دادن کارهای عجیبوغریب، خلاقانه و هنری را دارید، میتوانید هر کاری با تابلوهایتان بکنید. اما، لطفا مراقب باشید که این خلاقیتها به مهلکترین اشتباهات دکوراسیون منزل منجر نشود!
سایز تابو، باید با حجم کلی اتاق و سایز اثاثیه آن، همخوانی کامل داشته باشد. جهت آشنایی با تناسب موردنیاز، میتوانید این مثال را در نظر بگیرید. بهتر است تابلویی که بالاتر از مبل چندنفره روی دیوار نصب میشود، عرضی برابر با یکسوم تا دوسوم عرض مبل داشته باشد.
اگر پردههای روبروی پنجره، دقیقا از بالای دیوار آویزان شوند، ارتفاع سقف کمتر از آنچه هست به نظر خواهد رسید. این پردهها، باید حدود ۱۵ سانتیمتر بالاتر از لبه بالایی پنجره آویزان شوند. در رابطه با سقفهای بسیار بلند، این فاصله میتواند ۲۵ تا ۳۰ سانتی نیز باشد. بهاین ترتیب، توجه افراد به ارتفاع بالای پرده نیز جلب خواهد شد و ارتفاع سقف کافی به نظر میرسد.
طراحان درباره فاصله لبه پایینی پرده با کف، نظرات مختلفی دارند. برخی میگویند پرده باید به زمین برسد و روی آن کشیده شود و نظر برخی افراد این است که باید حتما بهاندازه مشخصی از زمین فاصله بگیرد. بااینحال، همه طراحان توافق دارند که طول بیشازحد یا ناکافی پرده، میتواند از بزرگترین اشتباهات رایج در طراحی داخلی باشد. جهت اجتناب از این اشتباهات دکوراسیون منزل، میتوان نظر اکثریت طراحان را اعمال کرد. آنها میگویند که پرده باید با فاصله میلیمتری، فقط کف را لمس نکند یا دستکم، کاملا بر آن منطبق باشد.
برای آماتورها، مهمتر از هر چیز آن است که درباره اصول هفتگانه طراحی داخلی مطالعه کنند و آنها را در نظر بگیرند. در وهله دوم، توجه به ۱۴ مورد از اشتباهات رایج در طراحی داخلی که پیشتر ذکر شد، ضرورت دارد. در میان این ۱۴ اشتباه، مواردی مانند سایز تابلوها، ارتفاع آنها، فاصله آویز، ارتفاع پرده، سایز چراغ، دمای نور و مساحت قالیچه، مهمتر و تاثیرگذارتر هستند.
1 - اتاق جلسه، طراحی داخلی و مبلمان زرد، طراحی : Apostrophy’s در راستای بررسی…
آب بهعنوان نماد زندگی و آرامش، نقش مهمی در طراحی داخلی دارد. استفاده از عناصر…
دایرهها به عنوان یک شکل هندسی اساسی، دارای کیفیتی گیرا و هماهنگ هستند. طراحی داخلی…
طراحی داخلی آینده نگر به عنوان یک رویکرد نوآورانه، فناوریهای پیشرفته، متریال هوشمند و اصول…
وقتی صحبت از ایجاد فضاهایی میشود که تجسم راحتی، عملکرد و زیبایی هستند، بسیاری از…
نورپردازی، قلب تپنده فضاهای تجاری است و نقش بهسزایی در ایجاد فضایی دلنشین و کارآمد…