در سال‌های اخیر، محبوبیت ویلاهای دوبلکس، به ویژه در طبیعت بکر با چشم‌اندازی زیبا، افزایش یافته است. برای ویلاهای دوبلکس می‌توان اندازه و طرح‌های متنوعی در نظر گرفت. میزان بودجه، عاملی تعیین‌کننده در طرح نهایی خواهد بود. طراحی ویلا دوبلکس- شیک و لاکچری چالش‌های پیچیده‌ای دارد که با شناخت درست طراحی ویلا مدرن و ساختمان دوبلکس می‌توان آن‌ها را مدیریت کرد.

ویلا دوبلکس

ویلا دوبلکس به ساختمانی می‌گویند که دارای دو واحد مسکونی روی هم یا به هم متصل شده باشد. این ساختمان‌ها می‌توانند در قالب عمودی یا آپارتمان چسبیده به هم باشند. اصل کلی در مورد ویلاهای دوبلکس این است که عموما فضاهای مشترکی مثل سالن بزرگ، فضای ناهارخوری، آشپزخانه و سرویس‌های بهداشتی در طبقه همکف، برای دسترسی آسان‌تر قرار می‌گیرند. علاوه بر این، فضاهای خصوصی مانند اتاق‌های خواب و مکان استراحت به دلیل نیاز به حفظ حریم خصوصی ساکنین، در طبقه بالا قرار می‌گیرند.

ویلا دوبلکس دو طبقه است و این طبقات توسط یک راه پله به هم متصل می‌شوند. نقش نور در این ویلاها اهمیت بسیاری دارد. در واقع، پلکان داخلی یکی از مهم‌ترین مشخصات در طراحی یک ویلا دوبلکس است. پله‌ها در این ساختمان‌ها، نقش اصلی را دارند و سایر عناصر حول آن‌ها شکل می‌گیرند. اگر یک ویلا دارای ۳ طبقه باشد، آن را تریپلکس می‌نامند.

انواع ویلا دوبلکس

طراحی ویلا دوبلکس- شیک و لاکچری از کشوری به کشور دیگر، متفاوت است. به طور کلی، ویلاهای دوبلکس را می‌توان به ترتیب زیر طبقه‌بندی کرد:

ویلا دوبلکس زمینی

ساختمان دوبلکس زمینی با یک واحد در طبقه همکف و دیگری در طبقه اول ساخته می‌شود. به ویلا دوبلکس که در طبقه همکف یک آپارتمان ساخته شده باشد، ویلا دوبلکس زمینی می‌گویند.

در این نوع طراحی، طبقه پایین دوبلکس، هم‌سطح باغ است، در حالی که قسمت بالایی در طبقه اول قرار می‌گیرد و برای آن امکاناتی مانند آشپزخانه، اتاق‌خواب و اتاق نشیمن در نظر گرفته می‌شوند. ویلا دوبلکس زمینی برای افرادی که ترجیح می‌دهند از امکانات یک باغ ضمیمه طبقه همکف استفاده کنند یا فضایی برای حیوان خانگی خود داشته باشند، مناسب است.

ویلا دوبلکس استاندارد

ویلا دوبلکس استاندارد، متداول‌ترین نوع ویلا به حساب می‌آید. دوبلکس استاندارد سازه‌ای با دو واحد مستقل است که یکی از آن‌ها روی دیگری چیده شده است. این سبک دوبلکس در محیط‌های شهری با فضای محدود اجرایی می‌شود. در این سبک از ویلا مدرن، طبقه پایین اغلب شامل یک آشپزخانه، یک اتاق‌خواب و یک اتاق نشیمن است. در حالی که طبقه فوقانی دارای دو اتاق‌خواب یا یک اتاق‌خواب یک نفره با اتاق کودک همراه امکانات تفریحی است.

دوبلکس کم ارتفاع

دوبلکس کم ارتفاع یا ساید بای ساید سازه‌ای است که در آن، دو واحد مستقل در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. هر واحد ممکن است با سبک و ویژگی‌های خاص خود طراحی شود و ورودی جداگانه‌ای داشته باشد. این طراحی مدرن ویلا دوبلکس دارای بالکن‌های بزرگ در طبقه فوقانی است. مساحت این ویلا دوبلکس به طور کلی کوچک‌تر از دیگر طرح‌های ویلا دوبلکس است. این نوع طراحی ویلا دوبلکس مدرن، چالشی برای معماران است و آن‌ها باید به صورت بهینه از فضای موجود استفاده کنند.

مزایای ویلا دوبلکس

طراحی ویلا دوبلکس- شیک و لاکچری علاوه بر زیبایی و شکوه، دارای مزایای زیادی مانند استفاده حداکثری از زمین است. درواقع انتخاب ویلا دوبلکس برای افرادی که زمینی با متراژ کم دارند، مناسب به نظر می‌رسد. طراحی یک ویلا دوبلکس می‌تواند با توجه به اندازه و چیدمان زمین انجام شود. طراح و مالک می‌توانند بین یک ویلا دوبلکس کوچک، ویلا دوبلکس باریک و یک ویلا دوبلکس بزرگ انتخاب کنند. برخی از مزایای ویلاهای دوبلکس عبارت‌‌اند از:

حریم خصوصی

یک ویلا دوبلکس برای تفریح دو یا چند خانواده که بخواهند کنار یکدیگر باشند اما همچنان حریم خصوصی خود را حفظ کنند، ایده‌آل است. از این فضا می‌توان برای اطمینان از فضای بهینه برای هر کاربر استفاده کرد.

امکانات رفاهی

مزیت دیگر انتخاب ویلا دوبلکس این است که با انجام ساخت و ساز به صورت عمودی، می‌توان یک منطقه مفید از زمین را آزاد کرد. به این ترتیب، راحت‌تر می‌شود فضایی برای امکانات رفاهی مانند استخر، سونا، گاراژ و … اختصاص داد. در ویلاهای دوبلکس، امکان ساخت کمدهای جادارتر یا ساخت پاسیو وجود دارد. این مزیت برای کسانی که خانواده پرجمعیت دارند، بسیار مفید است.

منبع درآمد اضافی

از آنجایی که ویلا دوبلکس دارای یک واحد اضافی است، می‌توان آن را جهت کسب درآمد اجاره داد. اما برای اجاره بخشی از ویلا دوبلکس، بهتر است ورودی مجزا در نظر گرفته شود.

فضای اضافی برای دفتر کار

واقعیت این است که ما از ویلا شخصی خود برای گذراندن وقت کنار خانواده و تعطیلات استفاده می‌کنیم. اما در عین حال، نمی‌توانیم کسب و کار خود را برای چند روز تعطیل کنیم. یک ویلا دوبلکس می‌تواند راه حل ایده‌آلی برای این موضوع باشد. ساکنین می‌توانند از یکی از اتاق‌های طبقه دوم به عنوان دفتر کار استفاده کنند.

معایب ویلا دوبلکس

با این که ویلاهای دوبلکس مزایای زیادی دارند، اما انتخاب آن‌ها چندان ساده نیست. از معایب ساخت این نوع ویلا می‌توان به هزینه بالای ساخت و خرید آن اشاره کرد. در ساخت این ویلاها باید بودجه بیشتری در زمینه احداث زیرساخت‌ها انجام داد. به غیر از این مورد، زندگی در ویلا دوبلکس برای کسانی که در خانواده افراد کم‌توان یا ناتوان دارند، مانند افراد مسن و دارای معلولیت، می‌تواند مشکل‌ساز شود. البته برای رفع این مشکل راه‌حل‌هایی مانند ایجاد رمپ‌های دسترسی یا ساخت یک اتاق در طبقه اول وجود دارد.

نمای ویلاهای دوبلکس

در اغلب پروژه‌های شهری می‌توان خانه‌های دوبلکس را مشاهده کرد. به گفته کارشناسان، یک ویلا دوبلکس ساختمانی است با دو طبقه که از طریق پلکان داخلی به هم متصل می‌شود. ویلاهای دوبلکس معمولا از فضایی یکپارچه بهره می‌برند. هدف از حذف تقسیم‌بندی‌ها، استفاده بهتر از فضا است. به همین دلیل، عموما آشپزخانه و اتاق نشیمن در پایین و حمام و اتاق‌خواب‌ها در بالا گنجانده می‌شوند.
یکی از بخش‌های مهم در طراحی ویلاهای دوبلکس، نمای آن است. نمای ویلا، دیدگاه طراح و هم‌چنین ساکنین را معرفی می‌کند. سبک‌های مختلفی برای طراحی نمای ویلا دوبلکس وجود دارند. انتخاب سبک نما باید بر اساس شرایط محیطی، سلیقه مالک و میزان بودجه انجام شود.

سبک کلاسیک

یکی از پرکاربردترین نماها برای طراحی ویلا دوبلکس، سبک کلاسیک است. طراحان در این سبک با تلفیق چندین عنصر هنری، نمایی باشکوه را خلق می‌کنند. طراحی نمای کلاسیک همان‌طور که از نام آن پیدا است، نگاه به گذشته دارد.
در طراحی کلاسیک سنگ مرمر، چوب‌های تیره و رنگ‌های غنی باید در اولویت قرار داشته باشند. علاوه بر این، انجام طراحی به شکل متقارن و استفاده از نورگیرها نیز در این سبک ضروری به نظر می‌رسند. سنگ جزء پراستفاده‌ترین مصالح برای ساخت نماهای کلاسیک به حساب می‌آید. هرچند که برای کاهش هزینه می‌توان به سراغ استفاده از مصالح پیش‌ساخته رفت.

سبک مدرن

سبک مدرن بر خلاف سبک کلاسیک، از «عدم تقارن» بهره می‌برد. در طراحی ویلا دوبلکس شیک و لاکچری اغلب از سبک مدرن بهره گرفته می‌شود. رسیدن به طرح‌های انتزاعی، جزء مهم‌ترین اهداف طراحان برای طراحی نماهای مدرن است. طراحان می‌توانند از مصالح مختلف برای ساخت نما ویلای دوبلکس به سبک مدرن استفاده کنند. برخی از مهم‌ترین مصالح برای این سبک شامل بتن، سیمان، شیشه، آجر، کامپوزیت و سنگ هستند. در طراحی نماهای مدرن برای ویلاهای دوبلکس از خطوط عمودی و افقی بسیار استفاده می‌شوند. طرح‌ها عموما در عین سادگی، چشمگیر هستند.

سبک ایرانی

نماهای ایرانی جزء گزینه‌های پرطرفدار در طراحی ویلاهای دوبلکس به شمار می‌آیند. در این سبک، بیش از هر چیز بر مولفه‌های معماری ایرانی تاکید می‌شود. برای ساخت نیز معماران بیشتر به سراغ مصالح بومی مانند آجر، چوب، سیمان و سنگ می‌روند. برخی از المان‌های به کار رفته در نما ویلاهای دوبلکس ایرانی شامل طاقی‌ها، پنجره‌های ایرانی و … می‌شوند.

سبک نئوکلاسیک

ویژگی‌های معماری نئوکلاسیک شامل استحکام، ثبات و عظمت است. این سبک تحت تاثیر مولفه‌های دوران کلاسیک قرار دارد. به همین دلیل، در طراحی نما به سبک نئوکلاسیک می‌توان شکوه و سادگی را در کنار هم مشاهده کرد. این بناها با سطوح تک رنگ همراه با تزئینات خطی، ستون‌ها، شیروانی‌ها و سایر جزئیات موجود در معابد کلاسیک باستانی متمایز می‌شوند.
ویلاهای نئوکلاسیک دارای پلان متقارن، قرارگیری متقارن پنجره‌ها و ستون‌های بلند هستند. همچنین اغلب روی بام آن‌ها شیروانی‌های مثلثی دیده می‌شود. امروزه برای طراحی نماهای نئوکلاسیک، برخی عناصر کلاسیک و مدرن با هم ترکیب می‌شوند. به طورکلی، طراحی نماهای نئوکلاسیک نسبت به نماهای کلاسیک، از پیچیدگی کمتری برخوردار است.

هزینه ساخت ویلا دوبلکس

هزینه ساخت یک ویلا دوبلکس به مجموعه‌ای از عوامل مانند مکان، مصالح مورد استفاده، مساحت زمین و سایر موارد بستگی دارد. به‌طور جامع‌تر می‌توان هزینه ساخت یک ویلا دوبلکس را در آیتم‌های زیر خلاصه کرد:

  • نوع طراحی
  • زمان اتمام پروژه
  • مساحت
  • زمان صرف شده برای طراحی و ساخت
  • تجربه و تخصص پیمانکار
  • در دسترس بودن ماشین‌آلات ساختمانی
  • قیمت مصالح و نیروی انسانی

مقایسه ویلا دوبلکس با ویلاها و ساختمان‌های دیگر

ویلاهای دوبلکس بیشتر در مناطق خوش آب و هوا ساخته می‌شوند. این نوع سازه‌ها اغلب در مناطقی که ازدحام شهری کمتر است، وجود دارند. پیدا کردن یک دوبلکس بزرگ در محدوده شهری می‌تواند دشوار باشد.
ویلا دوبلکس دارای مالکیت خصوصی است و این امر، باری از نگهداری و باغبانی برای صاحب ویلا به همراه دارد. در نظر بگیرید که مدیریت یک ویلا دوبلکس بزرگ به‌تنهایی کار سختی به نظر می‌رسد.

تفاوت ویلا دوبلکس و خانه دو طبقه

اگرچه یک ویلا دوبلکس و یک خانه دو طبقه ممکن است نمای بیرونی مشابهی داشته باشند، اما از نظر طراحی و عملکرد متفاوت هستند. خانه دو طبقه، یک سازه انفرادی با دو طبقه مجزا است. این نوع خانه در مقایسه با یک ویلا دوبلکس، اغلب دارای پلان بزرگ‌تر و اتاق‌خواب‌های بیشتری است.

خانه دو طبقه دارای فضاهایی برای زندگی، غذاخوری و خواب برای یک خانواده یا گروهی از افراد است. برعکس، یک ویلا دوبلکس برای خانواده‌ای طراحی می‌شود که قصد دارند تعطیلات را کنار یکدیگر بگذرانند و از فضای عمومی و تفریحی بیشتری بهره‌مند شوند.

تفاوت ویلا دوبلکس و پنت هاوس

پنت هاوس‌ها که در طبقه بالایی ساختمان‌ها دیده می‌شوند، محیط زندگی و مناظر باشکوهی را برای ساکنین فراهم می‌کنند. امکانات رفاهی در پنت هاوس نیز نسبت به خانه‌های معمولی، بیشتر هستند. یکی از ویژگی‌های کلیدی ویلا دوبلکس، درجه حریم خصوصی آن است. ویلا‌های دوبلکس حریم خصوصی بیشتری را فراهم می‌کنند، زیرا ویلا‌های مستقلی هستند. نقطه قوت پنت‌هاوس‌ها چشم‌انداز فوق‌العاده آن‌ها است. علاوه بر این، ویلاهای دوبلکس دارای فضاهای بیرونی بزرگ‌تر و گزینه‌های سفارشی‌سازی بیشتری نسبت به پنت هاوس‌ها هستند.

فاکتورهای اساسی در ساخت ویلا دوبلکس

در این بخش، برخی از عواملی را که باید در طراحی ویلا دوبلکس- شیک و لاکچری در نظر گرفته شوند، با هم مرور می‌کنیم. توجه داشته باشید که این عوامل می‌توانند تاثیر زیادی بر هزینه کل پروژه‌ها داشته باشند.

مکان ویلا دوبلکس

موقعیت مکانی، یک عامل موثر بر قیمت تمام شده ملک به حساب می‌آید. برای ساخت یک ویلا، بهترین زمین، زمینی است که ارتفاع بالاتری از زمین‌های اطراف خود داشته باشد. چشم‌انداز باز رو به دریا و جنگل و خاک سفت و باکیفیت برای عدم نشست ساختمان، بسیار مهم هستند. زمین ویلا بهتر است واقع در یک شهرک با امکانات کامل و امن و دسترسی آسان به جاده آسفالته و نزدیک به امکانات شهری و روستایی باشد.

مساحت مورد نیاز برای ساخت یک ویلا دوبلکس نیز بهتر است کمتر از ۴۰۰ متر مربع نباشد. پس ابتدا باید زمینی با حداقل نصف این شرایط را انتخاب کنید تا بتوانید ویلای دلخواه خود را بسازید.

متریال مناسب

برای طراحی نما ویلا دوبلکس، نیازی به استفاده از سنگ‌های گران قیمتی مانند مرمر یا گرانیت نیست. به جای آن، می‌توانید از متریال‌هایی مانند آجر، بتن، بتن اکسپوز و سایر نماهای ترکیبی استفاده کنید. این مصالح هم از نظر هزینه، هم زمان اجرا و هم به لحاظ عدم نیاز به نگهداری‌های خاص، مناسب هستند. علاوه بر این موارد، از نظر کیفیت و زیبایی نیز قابل‌توجه‌ هستند.

برای بخش‌هایی از ویلا که در معرض دید نیستند، می‌توانید از مصالح بازیافتی استفاده کنید. برخی از این فضاها مانند زیرزمین، موتور خانه، انباری، انباری در پشت بام، تاسیسات و غیره هستند. سبک‌های طراحی ویلا مانند سبک روستیک و مدرن، نسبت به سایر سبک‌ها، کم‌هزینه‌تر هستند. در محوطه‌سازی ویلا نیز با ساخت باغچه کوچک و کف‌سازی ارگانیک و طبیعی، کاشت گل‌ها و گیاهان ساده یا ساخت یک استخر کوچک اقدام به فضاسازی بهینه کنید.

انتخاب محل مناسب برای پله‌ها

یکی از مهم‌ترین و ارزشمندترین نکات در طراحی ویلا دوبلکس- شیک و لاکچری انتخاب بهترین محل برای قرارگیری پله‌ها در پلان ویلا دوبلکس است. اغلب پس از طراحی، مالکین تصمیم به تغییر محل پله‌های ویلا در داخل نقشه خود می‌گیرند. بنابراین، باید بادقت بهترین محل را برای قرارگیری پله‌ها انتخاب کرد. به این نکته توجه کنید که پله‌ها مانع ورود نور نشوند، فضاهای اصلی را اشغال نکنند و همچنین دسترسی به قسمت‌های مختلف از بالا و پایین پله به راحتی فراهم شود.

تعیین ارتفاع سقف

تعیین ارتفاع سقف مناسب برای ویلا دوبلکس می‌تواند تمامی جوانب آن را بهبود بخشد. زیباترین طراحی داخلی ویلا نیز در صورتی که ارتفاع سقف آن مناسب نباشد، زیر سوال خواهد رفت. در عوض، یک ویلا با طراحی داخلی متوسط با ارتفاع سقف مناسب، بهترین گزینه ممکن خواهد بود. بهتر است ارتفاع سقف ویلا دوبلکس خود را تا جای ممکن افزایش دهید، بدون این که کیفیت ساخت ویلا کاهش پیدا کند.

نمونه های جذاب

جمع‌بندی

ویلا دوبلکس به ساختمان‌هایی گفته می‌شود که دارای دو طبقه متصل به هم با یک پلکان داخلی هستند. در طراحی ویلا دوبلکس – شیک و لاکچری فضاهای عمومی مانند سالن نشیمن، اتاق غذاخوری و آشپزخانه در طبقه همکف و فضاهای خصوصی مانند اتاق‌های استراحت و خواب در طبقه بالا قرار می‌گیرند. دسته‌بندی کلی ویلاها به سه نوع دوبلکس زمینی، کم ارتفاع و استاندارد تقسیم می‌شود.

در طراحی ویلا رعایت سبک بنا و همچنین وجود انسجام بین اجزا و فضاهای مختلف، بسیار ضروری است. فضای سبز نیز نقش بسیار مهمی در طراحی یک ویلا دارد و به عنوان نقطه اتصال بین فضای داخلی و خارجی عمل می‌کند.

منابع:

۴.۱/۵ - (۱۷ امتیاز)
تحریریه دکوبوم
اشتراک گذاری
نویسنده
تحریریه دکوبوم

آخرین مطالب

راهنمای معماری داخلی ساختمان تجاری

معماری داخلی ساختمان تجاری نقش اساسی در ایجاد فضایی کاربردی و جذاب دارد. فضاهای تجاری…

3 هفته پیش

معماری داخلی ساختمان اداری که الهام بخش بهره وری است

تاکید بر کیفیت به جای کمیت کار، سبب افزایش آزادی و انعطاف‌پذیری در محیط‌های اداری…

3 هفته پیش

عناصر معماری داخلی دفتر کار که باعث افزایش راحتی و بهره‌وری می‌شود

معماری داخلی دفتر کار اگر به شکل حرفه‌ای انجام شود، مزایای متعددی مانند تقویت همکاری…

4 هفته پیش

صندلی با ایده ای خلاقانه

صندلی که در این بخش مشاهده می کنید در 6 رنگ موجود می باشد. این…

1 ماه پیش

ایده هایی برای استفاده از صندلی های رنگارنگ برای میز نهار خوری

اتاق ناهار خوری برای ما فضای جذابی است زیرا اعضای خانواده هر روز در ساعات…

1 ماه پیش

ایده ای خلاقانه برای میز و صندلی ناهارخوری

در طراحی این میز و صندلی عملکرد و زیبایی به خوبی با یکدیگر تلفیق شده…

1 ماه پیش