معماری سنتی هر کشور دارای مولفهها و عناصر مخصوص به خود است. این مسئله درباره معماری سنتی ایرانی نیز صدق میکند. در طراحی باغ ویلا سنتی استفاده از حوض، عمارت، آجرکاری، و … بسیار رایج است. استفاده صحیح از رنگ، عناصر کاربردی و متریال کلید دستیابی به طرحی زیبا و کاربردی محسوب میشود.
دسترسی سریع
در معماری کشورهای مختلف، باغهای فراوانی در کنار عمارتهای بزرگ وجود دارند. در کشورمان نیز از گذشته عمارتهای زیبایی در کنار باغها ساخته میشدند. به این مکانها باغ ایرانی میگویند. این باغهای زیبا مانند باغ دلگشا شیراز، با طراحی منحصر به فرد خود، چشم هر بینندهای را خیره میکنند.
در شروع طراحی ویلا باغ سنتی، سوال اصلی این است که چگونه میتوان آن را از طراحی ویلا معمولی متمایز کرد؟ به عنوان پاسخ به این سوال، میتوان گفت که طراحی یک ویلا در یک باغ سنتی با مجوز ساخت، به عنوان باغ ویلا شناخته میشود.
تعریف کلاسیک باغ ویلا شامل طراحی فضاهای باز مانند دشت، جنگل و ساحل و ترکیب آن با ساختمان ویلا است. در حال حاضر در کشور ما، بیشترین تعداد ویلاه ساخته شده در باغهای سنتی قرار دارد و تنها تعداد کمی از آنها به صورت کلاسیک یعنی با طراحی از صفر تا صد باغ و بنا ساخته میشوند.
اگر قصد طراحی ویلا، بازسازی، اجرا یا تغییر دکوراسیون آن را دارید شرکت معماری آرل با سال ها سابقه در زمینه طراحی انواع پروژه های مسکونی، خانه و ویلا از ابتدای مسیر، مشاوره تا ساخت همراه شما خواهد بود.
قبل از تصمیم گیری و شروع روند طراحی ویلا، مشاوره طراحی آرل می تواند اطلاعات کافی از نیاز های شما به عنوان مالک یا کارفرمای پروژه در اختیار تیم معماران قرار می دهد همینطور با مشاوره آرل و ارائه نمونه پروژه ها شناخت روشن تری از امکانات و محدودیت های پروژه و طرح دلخواهتان دریافت می کنید. در مشاوره طراحی ویلا می توانید سبک طراحی مدنظر و ایده های خود را مطرح کنید و از دانش تخصصی و ایده های خلاقانه طراحان آرل بهره مند شوید.
مشاوره طراحی ویلا راهنمای خوبی برای انتخاب سبک و نوع طراحی با توجه به بودجه شما، ارائه راهکارها برای محدودیت های پروژه و تلفیق طراحی عملکردی و اصولی و در عین حال زیبا خواهد بود.
برای طراحی ویلا و استفاده از مشاوره تخصصی گروه معماران آرل میتوانید از طریق شماره تماس های زیر با ما در ارتباط باشید:
تلفن : ۶-۲۲۹۰۱۹۰۵-۰۲۱
طراحی ویلا سنتی بر اساس قواعد مختلفی انجام میشود که نیازمند شناخت منطقه و شهر انتخابی است. در طراحی ویلاهای سنتی ایرانی، بیشتر ایدهها تحت تاثیر معماری قدیمی کشور (دوره زندیه، صفویه، قاجار) هستند. به عنوان مثال، در معماری ویلا سنتی ایران قدیم، از فضاهای داخلی، خارجی، هشتگوش، انبار آب، مطبخ و … استفاده میشد. بد نیست بدانید که این فضاها همچنان وجود دارند ولی به نامهای دیگری مانند نشیمن، سالن پذیرایی، ورودی و … شناخته میشوند. در ویلا سنتی، فضاها به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که عبارتاند از:
در طراحی باغ ویلا سنتی باید به هماهنگی و هارمونی بین فضاها و نماهای داخلی و خارجی توجه داشت. نمیتوان نمای شمال ویلا را به صورت سنتی طراحی کرد ولی در داخل آن از طراحی کلاسیک بهره گرفت. این کار باعث دوگانگی در فضا میشود و حس خوبی را به بیننده القا نمیکند.
باغ ویلا سنتی به شیوه درونگرا طراحی میشود. درونگرا بودن سازه به این معنا است که تمرکز کل محیط به نقطه مرکزی ساختمان است. به عنوان مثال، میتوان از حیاط مرکزی در طراحی استفاده کرد و ساختمان را حول محور آن بنا کرد. در شرایط دیگر میتوان فضای نشیمن را به عنوان مرکز ساختمان در نظر گرفت و دیگر نقاط ویلا را در اطراف آن طراحی کرد. برای طراحی باغ ویلا سنتی باید به چندین عامل توجه داشت، این عوامل عبارتاند از:
بعد از طراحی داخلی و نمای خارجی ویلا سنتی، لازم است پروانه و جواز ساخت ویلا در آن منطقه یا شهر اخذ شود. چنانچه شاخصهای شناخت خانه باغ سنتی رعایت شوند، جواز و پروانه ساخت به راحتی صادر میشود. این شاخصها عبارتاند از:
برای تخمین هزینه طراحی و ساخت ویلا به سبک سنتی، لازم است به چندین عامل موثر در بودجهبندی توجه کنید. با اطلاع از این عوامل، میتوانید قبل از شروع ساخت، هزینهی کل ساخت ویلا را محاسبه و بودجه خود را متناسب با آن تعیین کنید. این موارد عبارتاند از:
در نمای ویلا سنتی ایرانی نباید از مصالحی مانند کامپوزیت یا سمنت برد استفاده کرد. به جای این موارد میتوان از مصالح بومی کمک گرفت. برخی از بهترین مصالح بومی برای استفاده در معماری سنتی ایرانی عبارتاند از:
استفاده بیشتر از سیمان و آجر نسبت به سایر مصالح، یکی از دلایل فراوانی آنها در ایران است. در گذشته، نمای ساختمانها و ویلاهای سنتی با استفاده از ملاط آماده میشد؛ اما اکنون میتوان با استفاده از روش خشک نیز نمای ویلا را اجرا کرد. در این روش، با کمترین پرتی مصالح روبهرو خواهید شد. همچنین مقاومت و سرعت اجرای پروژه نیز بالاتر خواهد رفت.
چوب نیز نقش مهمی در طراحی باغ ویلا سنتی ایفا میکند. از چوب برای ساخت قطعات و بازشوهای چوبی استفاده میشود. به عنوان مثال، در ساخت موارد زیر میتوان از چوب استفاده کرد.
در نمای ویلا سنتی میتوان از شیشههای رنگی به عنوان یکی از عوامل القاکننده نماهای ساختمانی ایرانی، استفاده کرد. این شیشهها به راحتی در طراحی داخلی و نمای خارجی ساختمان کاربرد دارند. بالکنهای سراسری و حفظ تقارن ظاهری نمای ویلا، از دیگر مواردی هستند که در طراحی نماهای سنتی باید در نظر گرفت. در این سبک، بیشتر از رنگهای آبی ایرانی به عنوان نمادی از معماری سنتی کشورمان استفاده میشود.
یکی از مواردی که در پلانهای طراحی ویلا ایرانی میتوان به آن توجه کرد، پیشورودی یا هشتی است. هشتی به مکانی گفته میشود که از آن قسمت میتوان به تقسیم فضاها پرداخت. برای مثال فضای خصوصی، نیمهخصوصی و عمومی را از همدیگر متمایز ساخت. این فضا را میتوان در حیاط یا در داخل خانه در نظر گرفت.
یکی از ویژگیهای اصلی ساختمانهای سنتی، مطبخ است. این فضای داخلی که الهام گرفته از معماری سنتی ایرانی است، در بسیاری از ساختمانها مانند برجها، پنت هاوسها و ساختمانهای مسکونی مدرن نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در ویلا سنتی نیز میتوان از مطبخ به عنوان مکانی برای پخت و پز استفاده کرد. این فضا دارای تهویه خارجی است و از ورود بو و آلودگی به داخل فضای خانه جلوگیری میکند. همچنین میتوان در مطبخ، در مقیاسهای بزرگتری آشپزی کرد. وجود مطبخ در پلان ویلا سنتی به این معنا نیست که احتیاجی به فضای آشپزخانه نیست؛ بلکه هر دو فضا باید در پلان لحاظ شوند.
از فضاهای مهم در طراحی باغ ویلا سنتی شاهنشین است. شاهنشین بالاترین نقطه ساختمان محسوب میشود که مشرف به حوض یا استخر حیاط مرکزی است. در طراحی شاهنشین، باید به جزئیاتی از جمله قرارگیری، ابعاد و نوع مصالح استفادهشده دقت کرد. در واقع، در طراحی ویلا سنتی، شاهنشین به عنوان یک بالکن بزرگ و مسقف شناخته میشود. برخی ویژگیهای این فضا عبارتاند از:
دلیل اصلی افراد برای حضور در باغ ویلا سنتی، این است که بتوانند در آنجا از محیط لذت ببرند و با خانواده خود وقت بگذرانند. تختهای چوبی یکی از بخشهای مهم عمارتهای قدیمی هستند. این تختها در اکثر حیاطها و باغهای ایرانی وجود داشتهاند و به عنوان محلی برای دورهمیها و صحبتهای عصرگاهی شناخته میشوند. تختهای چوبی را در انواع مختلف از نظر قیمت، اندازه و کاربرد میتوان تهیه کرد.
چنانچه از ترکیب سبک سنتی و مدرن لذت میبرید، میتوانید از مبلمان حصیری در فضای باغ ویلا سنتی خود استفاده کنید. در این صورت میتوانید هم از راحتی مبلمان در باغ لذت ببرید و هم بخشی از سنت را در طراحی باغ خود زنده نگاه دارید.
همانطور که گفتیم، در طراحی باغ ویلا سنتی بهتر است از موادی مانند سنگ و چوب استفاده کنید. این مواد به دلیل رنگهای گرم و القای نماد سنتی، بهترین انتخاب برای شما خواهند بود. اگر نمیتوانید یک سازه چوبی بسازید، پیشنهاد میکنیم تغییراتی در رنگ دیوارها ایجاد کنید. رنگآمیزی میتواند به شما کمک کند به فضای سنتی نزدیکتر شوید. رنگهای قرمز و سرخ میتوانند فضایی بسیار خاصی برای شما ایجاد کنند.
اگرچه در فضاهای سنتی از رنگهای موجود در مصالح به کاررفته استفاده میشود، اما باید به این نکته توجه کرد که جزئیات این فضاها همیشه با رنگهای ملایمتر تزئین شدهاند. بنابراین، بهتر است به جزئیات دقت کنید و از گلدانها و کوزههای سفالی با رنگهای معمول آبی و سبز استفاده کنید تا باغ شما زیباتر شود.
به علاوه استفاده از پشتیهای سنتی، گلیمهای با طرحهای قدیمی و پارچههای بومی منحصربهفرد زیبایی فضای سنتی باغ را دو چندان میکند. باید در نظر گرفت که تقابل رنگها و طرحها در دنیای سنتی، بخشی از زیبایی آن را تشکیل میدهد.
قطعا بخش مهمی از باغ ایرانی به گیاهان و درختان خاص باغ اختصاص دارد. برای طراحی باغچهها میتوانید از فضاسازی مورد علاقه خود استفاده کنید؛ اما بهتر است اصل هماهنگی را نیز در نظر بگیرید. باغچههای مستطیلی میتوانند فضاسازی منظمتر و دقیقتری را به شما ارائه دهند.
اگر پلان مربعی را برای باغچهها در طراحی باغ ویلا سنتی نظر دارید، بهتر است پیش از اجرای طرح خود نقاط دیگر باغ را به درستی تعیین کنید. این فضای خاص را میتوانید با حصارهای یکدست و یک اندازه بپوشانید. این کار چندین مزیت به همراه دارد؛ از جمله این مزایا میتوان به محافظت از گیاهان و زیباسازی نمای باغ اشاره کرد.
از جمله فواید کلی ساخت ویلا سنتی، ترویج معماری ایرانی است. در حال حاضر، با پیشرفت فناوری و استفاده از معماری غربی در ایران، کمتر شاهد بهکارگیری ارزشهای معماری اصیل ایرانی در ساختمانهای ویلاهای جدید هستیم. با استفاده از این روش میتوانیم هویت ایرانی و معماری اصیل را حفظ و به خوبی به نسلهای آینده منتقل کنیم. همچنین، به دلیل استفاده از مواد بومی، هزینه تهیه مصالح ساختمانی نیز کاهش مییابد.
مطالب مرتبط:
عمده عناصری که باید در طراحی باغ ویلا سنتی مورد توجه قرار بگیرند، شامل استفاده از مصالح بومی، بازشوهای بزرگ، ایوان، آبنما، فواره یا حوضچه و … میشوند. استقبال بیشتر از باغ ویلاهای سنتی، به شکوفایی بیشتر معماری ایرانی کمک زیادی میکند.
منابع:
در دنیای رقابتآمیز فروشگاههای لوکس، تجربه خریدی فراموشنشدنی، کلید موفقیت است. طراحان همواره در تلاشاند…
صرفنظر از حوزه فعالیت، هر کسبوکاری آرزو دارد روی مشتریانش تاثیر مثبتی بگذارد. چرا که…
رنگها، ابزار قدرتمندی در دست هنرمندان، طراحان و روانشناسان هستند و بهطور چشمگیری بر بهرهوری،…
رشد روزافزون شرکتها، تقاضا برای فضاهای اداری کوچک را بهشدت افزایش داده است. به همین…
در دنیای امروز که فضاهای کاری بهسرعت در حال کوچکتر شدن هستند، معماری داخلی فضاهای…
معماری داخلی فضاهای تجاری، تلفیقی هوشمندانه از زیباییشناسی، روانشناسی و عملکرد است که باهدف ایجاد…