طراحی نما ساختمان – اصول و نکات + نمونه های جذاب

طراحی نمای ساختمان

وقتی صحبت از طراحی ساختمان به میان می‌آید، معماران به دنبال هر فرصتی هستند تا کار خود را درخشان کنند. یکی از مواردی که در طراحی ساختمان به آن اهمیت زیادی داده می‌شود، نما است. نمای ساختمان اولین تصویر از یک سازه است که به چشم می‌آید. نگاهی دقیق‌تر به برخی از ساختمان‌هایی که با دقت طراحی‌شده‌اند، به ما اهمیت طراحی نما ساختمان را نشان می‌دهد.

طراحی نمای ساختمان چیست؟

نما به یک وجه یا ضلع سازه ساختمان – در بیشتر موارد نمای جلو – اشاره دارد. به نحوه طراحی این ضلع مهم، طراحی نمای یک ساختمان گفته می‌شود. مردم با مشاهده نمای ساختمان‌ها چه احساسی پیدا می‌کنند؟ برخی از ساختمان‌ها باابهت به نظر می‌رسند و برخی دیگر با به‌کارگیری گیاهان حس خوبی را در بینندگان به وجود می‌آورند.

طراحی نما علاوه بر کمک به ارائه جذابیت‌های زیبایی‌شناختی به ساختمان‌ها، به‌عنوان یک نشانه مهم هویتی نیز عمل می‌کند. مردم حتی از آن برای گفتن جهت استفاده می‌کنند: «از استادیوم در خیابان X مستقیم حرکت کنید تا به ساختمان سه‌طبقه با پنجره‌های براق و گیاهان سبز برسید…» توجه کنید که چگونه توضیحات روی نمای ساختمان متمرکز است.

نمایی که به‌دقت طراحی شده باشد، نقشی اساسی در تعیین بهره‌وری انرژی ساختمان خواهد داشت. به‌عنوان مثال، قرار دادن درها و پنجره‌ها می‌تواند به کنترل جریان باد و نور کمک کند و به ساختمان روشی منحصربه‌فرد برای مقابله با شرایط محیطی بدهد. این تمهیدات می‌توانند نیاز به استفاده از لامپ‌ها در طول روز را رفع کنند و استفاده از نور طبیعی را ممکن سازند.

همان‌طور که متوجه شدید، طراحی نما نقش مهمی در عملکرد یک ساختمان دارد. به همین دلیل است که یک متخصص طراحی ساختمان باید در طراحی نما به مقیاس، ظاهر، ارتفاعات و مواد و مصالح توجه کند.

طراحی نما ساختمان چیست؟

اصول طراحی نمای ساختمان

نما باید نقطه کانونی یک ساختمان باشد. نیازی نیست بزرگ و پر زرق‌وبرق طراحی شود، اما باید کیفیتی جذاب داشته باشد. طرح آن باید با دوره زمانی، آب‌وهوای منطقه و همچنین مصالح ساختمانی سازگار با منطقه مطابقت داشته باشد.
روش‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانید از طریق آنها، طراحی نما ساختمان را چشمگیر کنید. برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  1. اولین چیزی که در طراحی نما باید به آن توجه کرد، تناسبات است. نما باید ارتفاع و عرض یک ساختمان را با محیط اطراف متناسب کند. اگر در هر دو طرف، ساختمان‌های بلندی دارید، ممکن است بخواهید کمی ارتفاع و اندازه به ساختمان خود اضافه کنید تا نامناسب به نظر نرسد.
  2. در نظر بگیرید که از چه موادی برای طراحی خود استفاده می‌کنید زیرا آن‌ها نقش مهمی در ظاهر ساختمان شما دارند. با در نظر گرفتن این موضوع، مطمئن شوید موادی را انتخاب می‌کنید که مکمل یکدیگر و همچنین دارای رنگ‌های مکمل باشند.

طراحی نمای بیرونی ساختمان نقش مهمی در تعیین ظاهر و تاثیر آن بر جامعه دارد. نمای بیرونی باید جذاب باشد و در عین حال، بتواند در برابر فرسایش باد، باران، خورشید و … مقاومت داشته باشد. عوامل موثر زیادی بر طراحی نمای بیرونی ساختمان وجود دارند که برخی از آن‌ها شامل موقعیت مکانی، محدودیت‌های بودجه، مجموعه مهارت‌های معمار و … هستند.

اصول طراحی نما ساختمان

نمای تاثیرگذار چیست؟

نمای تاثیرگذار یا Impressive Facade مفهومی جدید در طراحی ساختمان است که کارایی و زیبایی را به سطحی بالاتر می‌برد. در این نوع طراحی می‌توان از پنل‌های خورشیدی، پنجره‌های دو جداره، عایق‌های پیشرفته، سیستم‌های جمع‌آوری آب باران و غیره بهره گرفت. به علاوه، این طرح بر اساس اصول طراحی پایدار مثل تهویه و نور طبیعی استوار است.

نمای تاثیرگذار نه‌تنها جلوه بیرونی زیبایی دارد، بلکه به بهره‌وری انرژی در داخل نیز کمک می‌کند. با توجه به جزئیات زیبایی‌شناسی و پایداری، یک نمای تاثیرگذار طوری طراحی می‌شود که چشمگیرتر از دیگر ساختمان‌ها در یک خیابان باشد.

کیفیت طراحی نما تا حد زیادی به تحت تاثیر قرار دادن مردم در نگاه اول بستگی دارد. طراحی نما ساختمان برای جذب کردن افراد اهمیت بیشتری نسبت به طراحی داخلی دارد. یک نمای تاثیرگذار همان چیزی است که همه برای ساختمان‌های خود می‌خواهند. این امر برای ساختمان‌های مسکونی و تجاری به‌طور یکسان صادق است. یک نمای زیبا، هم روی قیمت ملک تاثیر می‌گذارد و هم طرفداران آن را افزایش می‌دهد.

اصول طراحی نما ساختمان

موارد مهم در طراحی نمای تاثیرگذار

هنگام طراحی یک نمای تاثیرگذار باید توجه ویژه‌ای به برخی موارد داشته باشیم. مهم‌ترین این موارد عبارت‌اند از:

  • رنگ: رنگ ساختمان باید تا حد امکان با محیط اطراف همخوانی داشته باشد. اگر رنگ خاصی را در ذهن دارید، قبل از رنگ‌آمیزی کل نما، مطمئن شوید که از زوایای و شرایط نوری مختلف، خوب به نظر می‌رسد.
  • بافت: استفاده از مواد با بافت‌های مختلف مانند آجر یا سنگ، ظاهری بسیار زیباتر از چوب یا فلز به تنهایی ایجاد می‌کند.
  • سبک‌ها: سبک‌هایی مانند نئوکلاسیک یا آرت دکو به ساختمان شما عمق و جذابیت بصری بیشتری نسبت به سبک‌های دیگر مانند سبک‌های معاصر یا مدرن می‌بخشند.

۷ نکته برای طراحی نما ساختمان

طراحی نمای یک ساختمان که از هر نظر کامل به نظر برسد، فرآیندی دشوار است. هنگام طراحی باید به تمامی جزئیات دقت کنید. اگر از قبل به تاثیری که برخی از ویژگی‌ها بر نمای بیرونی سازه خواهند داشت فکر نکنید، ساختمان می‌تواند برای مردم حس دافعه ایجاد کند.

  1. مواد خود را با توجه به نور انتخاب کنید.
  2. اطمینان حاصل کنید که عناصر شیشه‌ای جلوی دید از داخل را نمی‌گیرند.
  3. الگوی نور را درک کنید.
  4. از فن‌آوری‌های مختلف استفاده کنید.
  5. اطمینان حاصل کنید که درها و پنجره‌ها در جهت درست باز می‌شوند.
  6. طراحی نما با طراحی بیرونی محوطه ساختمان باید هماهنگ باشد.
  7. به جای کمیت، کیفیت را در اولویت قرار دهید.

طراحی نما که برای ساکنین و بازدیدکنندگان به‌طور یکسان جذاب باشد، نیاز به‌دقت، خلاقیت، تفکر و صبر دارد. چند قانون کلی را باید هنگام طراحی نما ساختمان رعایت کرد، مواردی نیز وجود دارند که توجه به آن‌ها باعث خلاقانه شدن طرح می‌شود.

۱. مواد خود را با توجه به نور انتخاب کنید

در زمان طراحی نمای یک ساختمان، فراموش نکنید که مواد مختلف در جذب یا دفع نور تاثیر می‌گذارند. مثلا اگر ساختمان رو به غرب قرار دارد، باید اطمینان پیدا کنید که بیش از ۵۰ درصد نما از جنس شیشه تشکیل نشده باشد. استفاده از شیشه زیاد در این مواقع باعث می‌شود فضای داخل بسیار گرم شود.

اگر ساختمان شما رو به شمال است، بهتر است از موادی استفاده کنید که نور را منعکس می‌کنند. در این مورد، استفاده از رنگ‌های سفید یا خاکستری راهگشا خواهد بود. شیشه‌ای که برای نما استفاده می‌کنید نیز بر میزان عبور نور خورشید اثر می‌گذارد. با توجه به محل قرارگیری ساختمان، بهترین نوع سیستم شیشه‌ای (یعنی دو جداره) را انتخاب کنید.

۲. اطمینان حاصل کنید که عناصر شیشه‌ای، جلوی دید از داخل را نمی‌گیرند

یکی از مهم‌ترین ملاحظات در طراحی نما ساختمان این است که مطمئن شویم جلوی دید از داخل ساختمان گرفته نمی‌شود. اطمینان از این امر در ساختمان‌های چند طبقه مانند برج‌های اداری و مسکونی ضروری است. همه افراد تمایل دارند هنگام نگاه کردن به پنجره، چشم‌انداز مناسبی داشته باشد.

شما باید در نظر داشته باشید که چگونه مصالح نمای شما بر بهره‌وری انرژی و تهویه طبیعی فضای داخلی تاثیر می‌گذارد. به‌عنوان مثال، اگر از شیشه به‌طور گسترده برای دیوارهای بیرونی خود استفاده کنید، ممکن است هوای داخل بیش از حد گرم شود. نماهای آجری نیز گرما را در تابستان در خود نگه می‌دارند و باعث می‌شوند به سیستم تهویه خانه فشار وارد شود.

7 نکته برای طراحی نما ساختمان

۳. الگوی نور را درک کنید

درک الگوی نور برای انواع ساختمان‌ها حیاتی است. به‌عنوان مثال، هنگام طراحی نما برای یک مدرسه، بهتر است به نوع پنجره‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشیم. وجود پنجره‌های زیاد در کنار محل نشستن دانش‌آموزان در کلاس‌های درس می‌تواند حواس آن‌ها را از آموزش پرت کند. همین امر را می‌توان در مورد خرده‌فروشی‌هایی که نیاز به دید خوب از بیرون دارند، در نظر گرفت. هنگام طراحی نما ساختمان به این نکته دقت داشته باشید که نور طبیعی از کدام طرف باید وارد هر اتاق شود.

۴. از فناوری‌های مختلف استفاده کنید

استفاده از فناوری‌های مختلف در نمای یک ساختمان می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد. با کمک فناوری در طراحی نمای ساختمان‌های تجاری می‌توان روی کسب و کار اثر مثبتی ایجاد کرد. استفاده از فناوری‌های متنوع در ساختمان، کسب و کار را از رقبا متمایز می‌کند.

برخی از اشکال مختلف فناوری برای نمای ساختمان عبارت‌اند از:

  • نور ال ای دی: چراغ‌های ال ای دی را می‌توان به‌عنوان نما و برای روشن کردن تابلوهای ساختمان استفاده کرد. آن‌ها همچنین راهی کم مصرف برای استفاده از انرژی خورشید در طول روز هستند و آن را به برق رایگان تبدیل می‌کنند.
  • پنل‌های خورشیدی: پنل‌های خورشیدی در چند سال گذشته به دلیل سازگاری با محیط‌زیست، محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند. آن‌ها هم زیبا هستند و هم نور خورشید را به انرژی قابل مصرف تبدیل می‌کنند.
  • نیروی باد: انرژی باد نیز یک گزینه عالی است که می‌تواند در هر مکانی موثر باشد. به کار گرفتن این تکنیک می‌تواند در تهویه هوای داخل ساختمان اثر مطلوبی بگذارد.
  • نورپردازی حرکتی بیرونی: این یکی از گزینه‌هایی است که بسیاری از افراد مدتی است به آن فکر می‌کنند. اما هزینه‌های اولیه آن ممکن است بسیار زیاد باشند. صرف نظر از این، روشنایی حرکتی بیرونی می‌تواند از جرم و جنایت برای مشاغل خرده‌فروشی جلوگیری کند.

۵. اطمینان حاصل کنید که درها و پنجره‌ها در جهت مناسب باز می‌شوند

هنگام طراحی نما، باید جهت درب و پنجره‌های ورودی را نیز در نظر بگیرید. معمولا درب ساختمان‌های تجاری به بیرون باز می‌شود. از طرف دیگر، درهای خانه‌های مسکونی عموما به سمت داخل باز می‌شوند. هنگام طراحی باید به نوع بالکن‌ها یا مناطق دیگری که امکان ورود سارقین به ساختمان را ایجاد می‌کنند نیز توجه کرد.

عدم توجه به جهت باز شدن درها و پنجره‌ها در شرایط آب‌وهوایی نامناسب، می‌تواند باعث خسارت به ساختمان شود. اگر درهای ساختمان شما به سمت داخل باز شوند، احتمال اینکه باد به درهای ساختمان آسیب وارد کند کمتر خواهد بود. داشتن درهایی که به سمت داخل باز می‌شوند مزایای دیگری نیز دارد. این امر می‌تواند با نگه داشتن هوای گرم در داخل ساختمان به کارایی انرژی کمک کند. به علاوه، این کار از بروز حوادث برای کودکان و سالمندان نیز جلوگیری می‌کند. دری که به سمت داخل باز می‌شود، احتمال سقوط را کاهش می‌دهد.

آخرین نکته، اطمینان از این است که همه نقاط ورودی مانند درها با مقررات فعلی آتش‌نشانی برای خروج اضطراری مطابقت داشته باشند. به این ترتیب، همه با سرعت و ایمنی کافی می‌توانند از ساختمان خارج شوند. این یکی از جنبه‌های مهم برای طراحی نما ساختمان به‌حساب می‌آید.

طراحی نما ساختمان

۶. طراحی نما با طراحی محوطه بیرونی ساختمان باید هماهنگ باشد

هنگام طراحی نمای یک ساختمان، باید بین تمامی عناصر هماهنگی وجود داشته باشد. طراحی محوطه بیرونی از نظر سبک باید با نما سازگار باشد. به‌عنوان مثال، اگر محوطه به‌صورت مدرن طراحی شده است، شما نیز در نما از خطوط تمیز استفاده و از جزئیات غیر ضروری دوری کنید.

۷. به جای کمیت، کیفیت را در اولویت قرار دهید

وقتی نوبت به طراحی نما ساختمان می‌رسد، همیشه کیفیت را بر کمیت ترجیح دهید. این بدان معنا است که همیشه به جای برش دادن گوشه‌ها باید از مواد و اجزای مرغوب برای نما استفاده کنید. برای مثال، اگر پیمانکار برای صرفه‌جویی در هزینه‌های نصب، پیشنهاد نصب پنجره‌های بی‌کیفیت را می‌دهد بر استفاده از مواد باکیفیت که عمر بیشتری دارند، پافشاری کنید.

در طراحی نمای یک ساختمان پایدار که سال‌ها به تعمیر و نگهداری نیازی ندارد، کیفیت مهم‌تر از کمیت در نظر گرفته می‌شود. این بدان معنا است که برای صرفه‌جویی در هزینه، همیشه باید به جای به‌کارگیری قطعات ارزان‌تر، از قطعات باکیفیت برای طراحی خود استفاده کنید. همین قانون در مورد انتخاب رنگ نیز صدق می‌کند. رنگ‌های تیره‌تر را به جای رنگ‌های روشن‌تر انتخاب کنید، زیرا آن‌ها عیوب را بهتر پنهان می‌کنند و نیاز به نگهداری کمتری دارند.
سعی کنید با استفاده از انواع بافت‌ها در ترکیب با یکدیگر، به نمای ساختمان عمق بدهید. ایجاد کنتراست بین مواد مختلف می‌تواند از نظر زیبایی‌شناسی تاثیر زیادی بر نمای ساختمان داشته باشد.

نمونه های طراحی نما ساختمان

نماها تنها منعکس‌کننده زیبایی نیستند، آن‌ها از نظر عملکرد نیز اهمیت دارند. آن‌ها می‌توانند به‌عنوان یک سیستم تهویه مطبوع، یک لایه عایق اضافی یا راهی برای حذف سر و صدا استفاده شوند. طراحی نما متاثر از عوامل زیادی مانند آب و هوا، موقعیت جغرافیایی، سبک و غیره است.
انواع مختلفی از نماها وجود دارند که می‌توانند برای هر پروژه‌ای مورد استفاده قرار گیرند. برخی از نمونه‌ها عبارت‌اند از:

  • آجر یا سنگ
  • پنل‌های فلزی شامل پنل‌های کامپوزیت آلومینیومی
  • پنل‌های بتنی
  • سایدینگ الیاف سیمانی
  • کاشی سرامیک
نمونه های طراحی نما ساختمان

ایده‌های شگفت‌انگیز برای طراحی نما شامل استفاده از ترکیب مواد سنتی و مدرن به‌منظور ایجاد ظاهری منحصربه‌فرد و متناسب با محیط اطراف است. انواع مختلفی از طرح‌های نما وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها برای ایجاد ظاهری منحصربه‌فرد و دراماتیک برای خانه یا محل کار خود استفاده کنید. محبوب‌ترین آن‌ها موارد زیر هستند:

طراحی نمای معاصر

طراحی نما ساختمان به سبک معاصر عموما دارای پیچیدگی‌ها و به‌کارگیری مصالح مختلف است. نمای ساختمان علاوه بر جلوه بخشیدن به سازه، از ورود سر و صدا نیز جلوگیری می‌کند.

طراحی نما ساختمان 2

طراحی نمای مدرن

در جنبش معماری مدرن، می‌توان اسکلت‌های فلزی را مشاهده کرد که امکان فضاهای باز بزرگ، حداقل استفاده از دیوارهای باربر و سقف‌های بلند را فراهم می‌کنند. به همین دلیل، طراحی نما به سبک مدرن این ویژگی‌های معماری مدرن را نیز در خود دارد.

نماهای فلزی یکی از محبوب‌ترین متریال‌ها برای طراحی نما به‌حساب می‌آیند. آن‌ها نه‌تنها دوام بالایی دارند، بلکه بسیار مقرون‌به‌صرفه و سازگار با محیط‌زیست هستند. با این حال، نماهای فلزی نیاز به تعمیر و نگهداری دائمی‌ دارند؛ زیرا با گذشت زمان شروع به زنگ‌زدگی می‌کنند.

طراحی نما ساختمان نمای مدرن

طراحی نما سنتی

طراحی نما سنتی دارای تزئینات مختلفی است. در این نوع نما، عموما ایوان‌ها نقش موثری ایفا می‌کنند. بیشترین موادی که در نماهای سنتی به کار می رود، سنگ است. از نما سنتی بیشتر در هنگام طراحی ساختمان‌های مسکونی استفاده می‌شود.

طراحی نما ساختمان نما سنتی

طراحی نماهای پایدار

برخی از بهترین طراحی‌های نما توسط معمارانی انجام شده‌اند که به راه‌حل‌ها و مصالح پایدار توجه نشان داده‌اند. آن‌ها سعی دارند ساختمانی ایجاد کنند که هم جذاب و هم دوستدار محیط‌زیست باشد. برای طراحی نماهای پایدار می‌توان از مواد بازیافتی نیز استفاده کرد.

نماهای پایدار طراحی نما ساختمان

مواد طراحی نما ساختمان

طراحی نما معمولا به‌گونه‌ای انجام می‌شود که معماری ساختمان و محیط اطراف آن را زیبا جلوه دهد. متریال‌های مختلفی وجود دارند که می‌توان از آن‌ها برای طراحی نما استفاده کرد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. برخی از مواد مانند چوب یا سیمان پایدار هستند. در حالی که برخی دیگر مانند سنگ مرمر یا بتن نیاز به استخراج دارند که فرآیندی ناپایدار است.

مواد طراحی نما ساختمان

یک نمونه شگفت‌انگیز، کار استودیو اولافور الیسون است. آن‌ها از ماده‌ای به نام Colorcoat استفاده کردند که یک محصول مبتنی بر رنگ است که از بطری‌های پلاستیکی بازیافتی ساخته شده است. رنگ به‌صورت لایه‌ای با رنگ‌های مختلف در قسمت‌های مختلف ساختمان اجرا می‌شود که جلوه‌ای رنگارنگ و پویا در نماها ایجاد می‌کند.

ایده طراحی نما ساختمان

جمع‌بندی

طراحی نما ساختمان معرف روح کلی سازه است. هراندازه نما زیبا و هدفمند باشد، تاثیر بیشتری بر مردم می‌گذارد. در ساختمان‌های تجاری، نما می‌تواند به رونق کسب و کار و معرفی برند کمک کند. طراحی یک نمای مناسب در ساختمان‌های مسکونی نیز باعث توجه بیشتر به آن و در نتیجه بالا رفتن ارزش ساختمان می‌شود.

منابع:

۵/۵ - (۲ امتیاز)

هیچ نظرات

    نظر خود را به اشتراک بگذارید

    2311 بازدید

    داغ ترین مطالب هفته

    آخرین اخبار دکوراسیون

      ویدیو های دکوراسیون داخلی

        دکوراسیون آشپزخانه

          چیدمان و دکوراسیون پذیرایی

            خلاقیت در طراحی و دکوراسیون

              کانال دکوراسیون کانال تلگرام دکوبوم