طراحی نما ساختمان ویلا

طراحی نمای ساختمان ویلا

طراحی نما یکی از جنبه‌های مهم فرآیند ساخت‌وساز است که می‌تواند یک پروژه را بی‌نقص نشان دهد. نمای ساختمان مانند ویترینی برای نشان دادن هنر و دانش طراح به حساب می‌آید. نما باید نقطه کانونی ساختمان یا ویلا باشد؛ لازم نیست عجیب یا پر زرق و برق باشد، اما باید هنرمندانه طراحی و اجرا شود. طراحی نما ساختمان ویلا بهتر است با دوره زمانی، آب و هوا، منطقه، همچنین با سبک‌ها و مصالح ساختمانی محلی مطابقت داشته باشد.

نکات مهم هنگام طراحی نمای ساختمان ویلا

در طراحی ویلا مدرن، طراحی نما نیاز به بررسی و تحقیق فراوانی دارد تا به نتیجه مطلوب برسد. باید پلان سه‌بعدی ویلا را برای تصور نمای نهایی ترسیم کرد. طراحی داخلی و خارجی ساختمان باید به‌سادگی تفکیک شود. سعی نکنید اشکالات طراحی را با اضافه کردن تزئینات و رنگ‌های بی‌دلیل جبران کنید. هماهنگی نما با کلیت ساختمان بسیار ضروری است. طراح باید تلاش کند بین فضای داخلی با بنای ویلا، نوعی همخوانی ایجاد کند؛ این همخوانی باید از نظر سبک و ایده‌پردازی صورت بگیرد.

توجه کنید که مصالح، شکل سقف و نماهای خارجی را مطابق با آب و هوای ثابت مکان، انتخاب کنید. برای مثال، اغلب ساکنان شمال کشور برای محافظت از خانه‌ها در برابر باران به انتخاب سقف‌های شیب‌دار متوسل می‌شوند.

رنگ‌ها در طراحی نمای ساختمان ویلا

رنگ یکی از مهم‌ترین عناصر است؛ زیرا جذاب‌ترین ویژگی ساختمان به حساب می‌آید. در یک تقسیم‌بندی، رنگ‌ها به دو دسته رنگ‌های گرم و سرد طبقه‌بندی می‌شوند که هر کدام انرژی منحصربه‌فردی را منعکس می‌کنند. هنگام انتخاب رنگ‌های مناسب و کاربردی، می‌توان یک توهم نوری مانند احساس بزرگ‌تر بودن فضا از محیط واقعی ایجاد کرد. مثلا نمای ویلاهای کوچک و ویلاهای یک طبقه را با رنگ‌های روشن‌تر می‌توان بزرگ‌تر جلوه داد.

رنگ‌ها می‌توانند احساسات درونی افراد را تحت تاثیر قرار دهند؛ می‌توانند به فرد احساس راحتی یا ناراحتی القا کنند. از ترکیب سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی می‌توان بسیاری رنگ ثانویه تولید کرد. استفاده از رنگ‌های روشن، با نمای خانه‌های امروزی و مدرن مطابقت دارد.

نکات مهم هنگام طراحی نما ساختمان ویلا

مهم‌ترین عواملی که بر نمای ساختمان تاثیر می‌گذارند

نما تحت تاثیر فرم کلی ساختمان قرار دارد و تجلی روح کلی بنا است. می‌توان با دیدن نما، هنر، ظرافت و ریزبینی طراح را مشاهده کرد. برخی از عوامل مهم در زیباتر شدن طراحی نما ساختمان ویلا به شرح زیر هستند:

فضای ورودی

شکل ساختمان متاثر از تعریف فضای ورودی است، بنابراین برای جذابیت بیشتر باید متمایز و با نور و گیاه تزئین شود. انتخاب فضای ورودی بهینه و جذاب به تنهایی تاثیر بسیاری بر زیبا شدن نمای ساختمان می‌گذارد.

عنصر اصلی ساختمان

عنصر اصلی ساختمان می‌تواند پلکانی باشد که طبقات ویلا را با ورودی اصلی داخلی ترکیب می‌کند.

گاراژ یا پارکینگ جلو

شکل ساختمان تحت تاثیر حضور یا عدم حضور پارکینگ جلویی بنا است. هنگام طراحی نمای ویلاهای مدرن باید به این نکته توجه داشت که نکات تزئینی خاصی مانند نورپردازی،‌ می‌تواند به گاراژ و پارکینگ بعد دهد و تاثیر زیادی بر نمای ساختمان بگذارد.

گاراژ یا پارکینگ جلوطراحی نما ساختمان ویلا

نماهای ساختمانی کشورهای مختلف

نمای ساختمان تحت تاثیر ایده اصلی طراحی قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، نما ساختمان‌های مدرن می‌تواند از طبیعت کاربری ساختمان الهام گرفته شود. برای مثال یک ساختمان تفریحی مانند یک کشتی طراحی می‌شود. علاوه بر این، انتخاب نوع نما با توجه به فرهنگ کشورها متفاوت است. به عنوان مثال، نمای ویلاهای خلیج فارس، نمای ویلاهای عربستان سعودی، به ویژه نمای ویلاهای ریاض، در مقایسه با نمای ویلاهای اروپا، آمریکا و هند نورپردازی بیشتری دارند.

سبک‌های مختلف نما ساختمانی

قبل از طراحی نما ساختمان ویلا باید درباره سبک‌های مختلف نماها اطلاعاتی به دست آوریم. بعد از شناخت سبک‌های مختلف باید با توجه به ویژگی هر نما، از یکی از این سبک‌ها ایده طراحی بگیریم.

  • سبک عربی یا اسلامی با نمای بیرونی پرآذین و عناصر تزئینی معروف اسلامی برای نما ساختمان‌های باشکوه استفاده می‌شود.
  • سبک مدرن که ویژگی اصلی آن سادگی است برای ایجاد نمای خانه‌های مدرن ساده و ظریف استفاده می‌شود.
  • سبک کلاسیک با میراث و فرم باستانی مشخص می‌شود تا به شما احساس قدمت و تجمل بدهد.
  • سبک نئوکلاسیک سبکی است که لوکس بودن کلاسیک و سادگی مدرن را با هم ترکیب می‌کند.
  • سبک اروپایی نیز با سقف‌های شیب‌دار برای محافظت از خانه در برابر باران با توجه به هوای سرد و بارانی مشخص می‌شود.
طراحی نما ساختمان ویلا سبک‌های مختلف نما ساختمانی

انواع نما ساختمان

برای طراحی نما ساختمان ویلا می‌توانیم انواع مختلفی را انتخاب کنیم. این انتخاب با توجه به سلیقه کارفرما، کاربری ساختمان، موقعیت جغرافیایی و نقشه منطقه انجام می‌شود. برخی از گزینه‌های اصلی عبارت‌اند از:

  • نماهای سنگی
  • نماهای بتنی
  • نماهای چوبی
  • نماهای آجری
  • نماها با رنگ‌های پلاستیکی یا سیمانی
  • نماهای سرامیکی
  • نماهای مرمر

نما شیشه‌ای ویلا

می‌توان از طریق نما شیشه‌ای، نور طبیعی را در محیط داخلی افزایش داد. با استفاده از شیشه، می‌توانید در طول روز، بدون مانع، بیشترین مقدار نور طبیعی را دریافت کنید. استفاده از شیشه‌های دوجداره در نما، می‌تواند به طور قابل‌توجهی از ورود صدا و نویز به داخل ساختمان جلوگیری کند.

علاوه بر این، استفاده از شیشه در نما ساختمان می‌تواند زیبایی چشمگیری به همراه داشته باشد؛ زیرا باعث دستیابی به چشم‌انداز شهر می‌شود. سرعت بالا در نصب نما، یکی از ویژگی‌های بارز نماهای شیشه‌ای است. به دلیل طراحی و برش‌های متعدد، نماهای شیشه‌ای در کمترین زمان ممکن نصب می‌شوند. استفاده از شیشه به کاهش مصرف انرژی نیز کمک می‌کند.

طراحی نما ساختمان ویلا نما شیشه‌ای ویلا

نما بتنی ویلا

ساخت و طراحی ویلا با نما بتنی، سبک مدرن و نوگرایی را به نمایش می‌گذارد. طراحان فرم گرا بیشتر به استفاده از نماهای بتنی علاقه‌مند هستند. باید در نظر داشت که استفاده از نما بتنی در کاهش هزینه ساخت ویلا نیز تاثیر دارد. اجرای نما بتنی سریع و نسبتا آسان است و نیاز به مصالح گران‌قیمت مانند سنگ را کاهش می‌دهد.

نما چوبی ویلا

نما چوبی ویلا به عنوان جدیدترین نما ساختمان شناخته می‌شود که نسبت به سایر نماها مزیت‌های خاص خود را دارد. نسبت به نما سنگی و شیشه‌ای، جایگزینی نما چوبی برای ویلا به راحتی امکان‌پذیر است. تنوع چوب‌های مختلف و طرح‌های زیبا و متنوع، گزینه‌های بسیاری برای مشتریان فراهم می‌کند و انتخاب بهترین نما چوبی را برای آن‌ها امکان‌پذیر می‌کند. نقطه ضعف این نوع نما، قیمت و هزینه‌های نگهداری از آن است.

نما آجری ویلا

آجر همواره یکی از پرکاربردترین مواد ساختمانی به حساب می‌آید و استفاده از آن در طراحی نما ساختمان ویلا پس از چند سال، مجددا در حال افزایش است. وقتی از نما آجر صحبت می‌کنیم، تصور اغلب افراد آجرهای پهن و رنگ زرد است، در حالی که امروزه به لطف پیشرفت فناوری، انواع مختلفی از آجرها در بازار وجود دارند.

آجرهای مدرن ساختمانی دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی و بیشتر مناسب اجرای نما ویلا هستند. به عنوان مثال، می‌توان به تولید مصالحی همچون آجرهای ضد آتش اشاره کرد که دارای رنگ‌ها، طرح‌ها و اندازه‌های متنوع و زیبایی هستند و نمای چشم‌نوازی را برای ساختمان به وجود می‌آورند.

طراحی نما ساختمان ویلا نما آجری ویلا

نما ویلا با رنگ پلاستیکی

در حال حاضر، برای بهبود زیبایی و جلوگیری از فرسایش نمای خانه، می‌توان از رنگ نما بیرونی ساختمان استفاده کرد. با گذر زمان و تابش نور خورشید، باران‌های اسیدی یا آلودگی‌های هوا، ممکن است نمای ساختمان زیبایی و شکوه خود را از دست دهد. اگر آلودگی‌های باقیمانده روی نما کم باشد، می‌توانید آن را با آب شستشو دهید؛ اما اگر رنگ نما ساختمان به طور قابل‌توجهی خراب شده باشد، می‌توانید نما را دوباره به راحتی رنگ‌آمیزی کنید.

نما سرامیکی ویلا

نما سرامیکی یکی از جدیدترین نماهای ساختمان است. از آنجایی که نمای ساختمان اولین عنصری است که توسط بیننده مشاهده می‌شود، انتخاب طرح و متریال مناسب برای آن بسیار مهم است. استفاده از سیمان سفید، سیمان سیاه و سنگ در گذشته رایج بود، اما با ظهور کاشی، صنعت ساختمان‌سازی تحول زیادی پیدا کرد. تولید سرامیک بیان‌گر پیشرفت مهندسی متالورژی در صنعت عمران به حساب می‌آید. سرامیک در طرح و رنگ بسیاری موجود است. علاوه بر ایجاد تنوع در نما، سرامیک کاری مزایای قابل‌توجهی نیز دارد که نظر اکثر معماران را به خود جلب کرده است.

نما ویلا با سنگ مرمر

سنگ مرمر نما ساختمان ویلایی، نوعی سنگ تزئینی محسوب می‌شود که در ابعاد و اندازه‌های خاص قابل برش و تراش است. این سنگ‌ها دارای سختی و دوام متفاوتی هستند و در شرایط آب و هوایی مختلف می‌توان از آن‌ها بهره برد. سنگ مرمر نما در زیبایی و دکوراسیون ویلا‌ها نقش بسیار مهمی دارد و زیبایی آن‌ها را دوچندان می‌کند.

آیا نمای ساختمان‌ها از کارایی نیز برخوردار است؟

طراحی ویلا و به‌طور کلی ساختمان باید به‌گونه‌ای منطبق با عملکرد آن باشد. ساختمان از درون به بیرون طراحی می‌شود. بنابراین فرآیند طراحی نما ساختمان ویلا نیازمند پیوستگی بین فضای داخلی و خارجی است. همچنین نمای بنا باید با فضای محیط نیز مطابقت داشته باشد.

کارایی طراحی نما ساختمان ویلا

اصول طراحی نما ساختمان ویلا

چنانچه اصول طراحی نما را به دقت رعایت کنید، در خلق یک نمای بی‌نظیر موفق خواهید شد. برخی از اصول طراحی نما ساختمان را با هم مرور می‌کنیم:

  1. اولین چیزی که در طراحی نما باید به آن توجه کرد، تناسبات است. نما باید ارتفاع و عرض ساختمان شما را در رابطه با محیط اطراف آن متعادل کند. اگر در هر دو طرف ساختمان‌های بلندی دارید، ممکن است بخواهید کمی ارتفاع و اندازه به ساختمان خود اضافه کنید تا نامناسب به نظر نرسد.
  2. در نظر بگیرید که از چه موادی برای طراحی خود استفاده می‌کنید؛ زیرا آن‌ها نقش مهمی در ظاهر ساخت شما دارند. با در نظر گرفتن این موضوع، مطمئن شوید موادی را انتخاب می‌کنید که مکمل یکدیگر و همچنین دارای رنگ‌های مکمل باشند.
  3. طراحی نما بیرونی ساختمان نقش مهمی در تعیین ظاهر و تاثیر آن بر جامعه دارد. نما بیرونی باید جذاب به نظر برسد و در عین حال بتواند در برابر فرسایش باد، باران، خورشید و غیره مقاومت کند. عوامل زیادی تعیین‌کننده طراحی نما ساختمان ویلا هستند. این عوامل شامل موقعیت مکانی، محدودیت‌های بودجه، مجموعه مهارت‌های معمار و … است.

نما چشمگیر یا Impressive Facade چیست؟

نما چشمگیر یک طرح ساختمانی با مفهوم جدید است که زیبایی و کارایی را به سطحی بالاتر می‌رساند. این مفهوم شامل استفاده از پنل‌های خورشیدی، عایق‌های پیشرفته، پنجره‌های دو جداره، سیستم‌های جمع‌آوری آب باران و غیره می‌شود. همچنین این طرح شامل اصول طراحی پایدار مانند تهویه طبیعی و نور طبیعی برای روشنایی است. نما چشمگیر نه‌تنها نمای بیرونی زیبایی را شکل می‌دهد، بلکه دارای ویژگی‌های باکیفیت انرژی بهینه در داخل ساختمان است. در طراحی و اجرای نما چشمگیر، به غیر از زیبایی، عملکرد نیز مد نظر طراح قرار دارد.

اصول طراحی نما ساختمان ویلا

نورپردازی نما ساختمان

در طراحی ویلا یکی از مواردی که اغلب دیده می‌شود، نورپردازی نما است. این کار علاوه بر زیبایی می‌تواند احساساتی مانند شکوه را نیز القا کند. اکثر سازه‌های معماری کلاسیک مانند عجایب هفتگانه جهان یا دیگر شاهکارهای معماری، از نورپردازی شگفت‌انگیزی برای القای حس هنری اثر استفاده کرده‌اند.

امروزه بیشتر ساختمان‌ها با انواع مختلف نورپردازی نما تزئین می‌شوند. نماها می‌توانند اشکال و طرح‌های مختلفی داشته باشند، اما داشتن گزینه‌های نورپردازی همه‌کاره می‌تواند به ایجاد تصویری زیبا کمک کند.

انواع سبک‌های نمای ویلا

آشنایی با انواع سبک‌های طراحی نما از مهم‌ترین اقدامات و مراحل طراحی به‌شمار می‌رود. چراکه داشتن تسلط به انواع سبک‌ها باعث می‌شود که معمار خواسته کارفرما را درک کند و در نهایت بهترین طراحی نمای ساختمان ویلا را ارائه دهد. در طراحی نما معمار باید به همه نکات اجرایی توجه ویژه داشته باشد تا نتیجه نهایی به زیباترین شکل ممکن درآید. به‌عنوان مثال، مهندس معمار باید درز انقطاع را تا آخرین طبقه در نظر بگیرد.

نمای هر ساختمان ویلایی باید مطابق با سبکی که ویلا بر اساس آن ساخته‌شده طراحی شود. هر کدام از سبک‌های طراحی نما ویژگی‌های خاص به خود را دارند. به‌عنوان مثال، برای طراحی نمای ساختمان‌های کلاسیک یا رومی عموما از متریال‌هایی مانند سنگ استفاده می‌کنند. برای همین است که این ساختمان‌ها شکوه و جلال بیشتری نسبت به سایر سبک‌های طراحی نمای ساختمان ویلا دارند. در ادامه انواع سبک‌های طراحی نمای ساختمان‌های ویلایی را بررسی می‌کنیم:

سبک کلاسیک طراحی نما ویلا

طراحی نما به سبک کلاسیک امروزه توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. مهم‌ترین ویژگی این سبک جزئیات، المان‌ها و ریزه‌‌کاری‌های متعددی محسوب می‌شود که برای آن به‌کار گرفته می‌شود. تقریبا در همه ویلاهای سبک کلاسیک، سردرهای باشکوه، ستون‌های بلند، قرنیزها و قوس‌های گرد و عریض و برجستگی‌ها در طراحی نما مورداستفاده قرار می‌گیرند.

به‌عنوان مثال، نمای رومی که در دسته سبک‌های کلاسیک قرار می‌گیرد اکثر ویژگی‌هایی که در این بخش بررسی شدند را دارد. ذکر این نکته لازم است که برای طراحی نمای ساختمان ویلا کلاسیک یا رومی غالبا از متریال گران و با ارزشی مثل سنگ استفاده می‌کنند. استفاده از سنگ در این‌گونه نماها زیبایی و شکوه خاصی به‌همراه دارد و نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند.

یکی از بهترین سنگ‌هایی که می‌توان برای اجرای نمای ساختمان ویلایی کلاسیک استفاده کرد سنگ تراورتن است. این‌گونه سنگ‌ها تخلخل مناسب و کیفیت بالایی دارند. برای همین پس از شاسی‌کشی نمای ساختمان، درگیری مناسبی با ملات پشتشان ایجاد می‌کنند. همین امر سبب می‌شود که نمای سنگ تراورتن مقاومت بالای به شرایط آب‌وهوایی مختلف داشته باشد.

سبک کلاسیک طراحی نما ویلا
سبک کلاسیک طراحی نما ویلا 2

جایگزین مناسب سنگ در نمای کلاسیک

همان‌طور که گفته شد، سنگ‌ها برای نمای ویلاهای کلاسیک مقاومت و استحکام و جذابیت ظاهری بالایی دارند. البته استفاده از آنها هم با هزینه بسیار بالایی همراه است. بنابراین بیشتر افراد از استفاده از آنها منصرف می شوند. اما چه متریالی به غیر از سنگ می‌تواند برای نمای برای طراحی نمای ساختمان ویلا استفاده شود؟

در پاسخ باید گفت که سیمان بهترین جایگزین برای سنگ محسوب می‌شود. این متریال مقرون‌به‌صرفه، به‌جای سنگ در سبک‌های کلاسیک نما قابل استفاده خواهد بود. سیمان یک متریال کاملا انعطاف‌پذیر است و این امکان وجود دارد تا آن را در طرح‌ها و رنگ‌های زیادی در نما اجرا کرد.

جایگزین مناسب سنگ در نمای کلاسیک

سبک مدرن طراحی نمای ساختمان ویلا

سبک مدرن یکی از سبک‌های پرطرفدار بین قشر جوان جامعه است. در این سبک ‌ هم می‌توان از طرح‌های ساده و هم از طرح‌های پیچیده و با جزئیات برای طراحی ویلا استفاده کرد. اما برای طراحی نما به سبک مدرن، برعکس کلاسیک، از المان‌های زیادی استفاده نمی‌شود و سادگی حرف اول را می‌زند.

نمای سبک مدرن در عین سادگی که دارد بسیار کاربردی است. به‌گونه‌ای که می‌توان برای طراحی آن از متریال‌های مختلف و جدید در کنار نورپردازیی‌های خاص بهره برد و همین امر هم جذابیت این نما را بیشتر می‌کند. برای طراحی نمای ساختمان ویلا به سبک مدرن، متریالی مانند کامپوزیت، شیشه، آجر، چوب، بتن پیش ساخته و سیمان به‌کار گرفته می‌شود.

سبک مدرن طراحی نمای ساختمان ویلا
سبک مدرن طراحی نمای ساختمان ویلا 2

طراحی نما ویلا مینیمال

اگر طرفدار سبک مدرن هستید و از طرفی به سبک کلاسیک هم علاقه دارید سبک مینیمال همان چیزی خواهد بود که موردنظر شما است. در این سبک هم از خصوصیات و ویژگی‌های سبک کلاسیک و هم از خصوصیات و ویژگی‌های سبک مدرن تبعیت شده است. برای همین، این نوع سبک جایگاه ویژه‌تری در میان مردم دارد.

یکی از مهمترین ویژگی‌های طراحی نمای ساختمان ویلا به سبک مینیمال استفاده از خطوط منحنی و مستقیم، همانند سبک کلاسیک، ولی بدون استفاده از تزیینات و ریزه‌کاری‌های متعدد خواهد بود. از طرفی هم مانند سبک مدرن طراحی نمای ویلای مینیمال بسیار ساده انجام می‌شود و معمولا یک رنگ در آن به‌کار می‌رود. اما در عین‌حال، چندین متریال مختلف مانند سیمان، سنگ، آجر و چوب نیز برای اجرای نمای ساختمان‌های مینیمال کاربرد دارد.

انواع طراحی نمای ساختمان ویلا

‌طراحی ساختمان ویلایی بسته به خواسته و سلیقه کارفرما احتمال دارد به شکل باغ ویلا، باغچه ویلا، یک طبقه و غیره اجرا شود. نمای ساختمان هم باید با نوع طرح ویلا هماهنگ باشد تا به زیبایی و جذابیت ویلا بیفزاید.

طراحی نمای باغ ویلا

معمولا بیشتر کارفرماها تمایل دارند که طرح ویلای آن‌ها به شکل باغ ویلا اجرا شود. این نوع طرح، به‌دلیل ترکیب طبیعت جان‌دار یا بی‌جان، حال‌و‌هوای دیگری دارد! طراحی نمای ساختمان ویلا باغ باید به‌گونه‌ای باشد که هم زیبایی طبیعت را نشان دهد و هم خودش مانند نگینی در میان این طبیعت بدرخشد.
معمولا برای افزایش شکوه و زیبایی ساختمان باغ ویلا از رنگ‌های سفید و رنگ‌هایی که ساختمان را برجسته‌تر نشان می‌دهند در نما استفاده می‌کنند.

طراحی نما باغچه ویلا

باغچه ویلا هم چیزی شبیه به باغ ویلا اما کوچک‌تر است. بنابراین، می‌توان ویژگی‌های نمای باغ ویلا را هم روی آن اعمال کرد. معمولا برای طراحی نمای باغچه ویلا استفاده از متریال چوب رایج است. این متریال باعث می‌شود که ویلا با طبیعت اطرافش ادغام شود و حس زندگی بدهد.

طراحی نما باغچه ویلا

طراحی نمای ساختمان ویلا یک طبقه

طراحی نما ویلا یک طبقه به عوامل مختلفی همچون سبک و طرح ساختمان بستگی دارد. معمار این امکان را دارد تا برای افزایش جلوه ویلا از نورپردازی، گل‌ و گیاه و تزیینات متناسب با سبک ویلا استفاده کند.

طراحی نمای ساختمان ویلا یک طبقه

قیمت طراحی نمای ساختمان

هزینه طراحی نمای ساختمان ویلا به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه با هر کدام از آنها اشنا می‌شویم:

نوع سبک نما

اولین عامل تاثیرگذار بر قیمت طراحی نما نوع سبک طراحی استفاده شده است. به‌عنوان مثال، هزینه اجرا و طراحی نماهای لوکس و کلاسیک مانند نمای رومی بسیار بیشتر از نماهای مدرن و مینیمال در نظر گرفته می‌شود.

نوع متریال مورد استفاده

عامل مهم دیگری که روی قیمت طراحی نمای ساختمان ویلا تاثیر می‌گذارد متریال مورداستفاده در نما خواهد بود. برخی از متریال‌ها هزینه بسیار بالایی دارند، مثل سنگ. بنابراین طراحی نماهای کلاسیک و سنگی گران‌تر از نماهای سیمانی یا آجری محسوب می‌شود. در نتیجه، طراحی نما باید با توجه‌به بودجه موردنظر برای ساخت‌وساز اجرا شود.

نوع طراحی ساختمان ویلایی

همان‌طور که قبلا گفته شد ساختمان‌های ویلایی در انواع باغچه ویلا، باغ ویلا، ساختمان یک طبقه، ساختمان دوبلکس و غیر ساخته می‌شوند. بنابراین نوع طراحی ساختمان ویلایی عامل دیگری است که بر قیمت نهایی اجرا و طراحی نمای ساختمان ویلا تاثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، احتمال دارد برای طراحی نمای ساختمان ویلایی دو طبقه متریال بیشتری استفاده شود و در نتیجه هزینه نما بالاتر باشد.

متراژ ساختمان ویلایی

فاکتور دیگری که بر قیمت نهایی نمای بیرونی ساختمان‌های ویلایی تاثیر می‌گذارد متراژ ساختمان ویلایی است. نیازی به گفتن نیست که هر چقدر ارتفاع بنا یا متراژ زیربنای ویلای موردنظر بیشتر باشد قطعا هزینه بیشتری برای طراحی نمای آن خواهد بود.

متراژ ساختمان ویلایی

مراحل طراحی نمای ساختمان ویلا

اجرای نمای ساختمان بلافاصله پس از عملیات سفت‌کاری آغاز می‌شود. برای طراحی نما می‌توان از مواد و متریال مختلفی همچون شیشه، سیمان، آجر، سرامیک، کامپوزیت، سنگ و غیره استفاده کرد که هر یک، دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. اما در نهایت کیفیت آنها در طراحی یک نمای اصولی حرف اول را می‌زند.

علاوه‌بر بحث کیفیت، باید شرایط آب‌وهوایی که ساختمان در آن احداث شده هم برای طراحی نمای مدنظر قرار گرفته شود. بنابراین مصالح و متریال باید با توجه‌به شرایط آب‌وهوایی انتخاب شوند تا کارفرما مجبور به دوباره‌کاری و پرداخت هزینه اضافه نباشد. به‌طور کلی، برای اجرا و طراحی نمای ساختمان ویلا چندین مرحله وجود دارد که در ادامه این بخش آنها را بررسی می‌کنیم:

طراحی اولیه نمای ساختمان ویلا

مهمترین و اولین مرحله از سری مراحل اجرای نمای ساختمان، ارائه طرح اولیه آن محسوب می‌شود. معمار در این مرحله تصمیم می‌گیرد که باید از چه متریالی و با چه شکل و چشم‌اندازی برای نمای بیرونی ساختمان ویلایی استفاده کند‌. مهندس معمار در این مرحله باید با خلاقیت هرچه تمام‌تر یک طرح چشم‌نواز، کاربردی و زیبا را برای خلق یک نمای متفاوت و خاص به‌کار بگیرد.

اجرای یک نمای زیبا و اصولی باعث بالارفتن ارزش ساختمان می‌شود. بنابراین باید بتواند توجه و نظر اطرافیان را به خود جلب کند. در کنار توجه‌به کیفیت و زیبایی، معمار باید به هزینه تمام‌شده نما هم دقت لازم را داشته باشد.
برای طرح‌ریزی اولیه نما، عواملی همچون مشخصات ساختمان و نوع معماری شهر نیز تاثیرگذار هستند. پس از بررسی همه این موارد، شناخت نمونه بهتر و برآورد هزینه نهایی، نمای بیرونی ساختمان طرح‌ریزی می‌شود.

زیرسازی نمای ساختمان

برای طراحی نمای ساختمان ویلا زیرسازی نمای ساختمان دومین مرحله پس از طرح‌ریزی اولیه است. به این کار شاسی‌کشی هم گفته می‌شود.در مرحله شاسی‌کشی، بستر مناسب برای اجرای نما فراهم می‌شود. هرگونه خطا در این مرحله و محاسبات اولیه، منجر به خراب‌شدن نمای ساختمان و اتفاقات نامطلوب دیگر در آینده خواهد شد. برای همین توجه‌به این مرحله از اهمیت بسیار زیادی برای اجرای نما برخوردار است.

انتخاب مصالح و پروفیل برای زیرسازی

برای زیرسازی اصولی نمای ساختمان باید مصالح موردنیاز کار به دقت انتخاب شوند. این مصالح باید بر اساس نوع و سبک نما برگزیده شوند. به‌عنوان مثال، پروفیل زیرسازی که برای نمای سنگی استفاده می‌شود با پروفیل زیرسازی که برای نماهای شیشه‌ای و چوبی مورداستفاده قرار می‌گیرد متفاوت خواهد بود.

به‌عبارت دیگر، جنس پروفیل زیرسازی با توجه‌به نوع متریال مورداستفاده برای نما و نوع سبک طراحی انتخاب می‌شود. مثلا برای طراحی نما ساختمان ویلا سنگی و سیمانی از پروفیل نبشی استفاده می‌کنند. در حالی‌که این نوع پروفیل را نمی‌توان برای نماهای چوبی استفاده کرد.

پروفیل‌های مناسب برای زیرسازی نمای ساختمان باید از متریال مقاوم، مستحکم و با کیفیت باشند. چرا که ساختمان ویلایی در طول سال شرایط آب‌وهوایی متفاوتی را تجربه می‌کند. پروفیلی که کیفیت پایینی داشته باشد خیلی سریع‌تر دچار زنگ زدگی می‌شود و مقاومت نما را هم پایین می‌آورد.
بنابراین برای افزایش مقاومت پروفیل‌های زیرسازی باید از مواد ضدزنگ یا موادی که جلوی پوسیدگی پروفیل را می‌گیرند، استفاده کرد.

شاسی کشی یا نبشی کشی

در این مرحله از طراحی نمای ساختمان ویلا مهندس معمار باید همه اطلاعات مربوط به پروفیل‌های زیرسازی اعم از مشخصات مقاطع، ضخامت، ابعاد، نوع جوش و محل اتصالات شاسی‌کشی را روی نقشه نما مشخص ‌کند. برای شاسی‌کشی از پروفیل‌های مختلفی همچون قوطی، ناودانی و نبشی استفاده می‌کنند. اما معمولا نبشی کاربرد بیشتری دارد، برای همین مرحله شاسی‌کشی با عنوان نبشی‌کشی هم شناخته می‌شود.

شاسی کشی یا نبشی کشی

ریسمان کشی نمای ویلا

در این مرحله باید تمام فرورفتگی‌ها و برجستگی‌های روی نما تراز و مشخص شوند. این موارد باید با استفاده از شاقول و تراز صورت بگیرند. در صورت عدم ترازکردن زیرسازی، احتمال دارد نمای ساختمان با اشکالات ناخوشایند و نامطلوبی روبه‌رو شود. این قضیه امکان دارد منجر به دوباره‌کاری و تحمیل هزینه اضافه بر سازنده شود.

اجرای زیرسازی نما ساختمان ویلایی

بعد از انجام‌دادن همه مراحل طراحی نمای ساختمان ویلا، به کمک پروفیل‌های تهیه‌شده و نقشه زیرسازی نما اجرا می‌شود. پروفیل‌های زیرسازی به‌صورت افقی و عمودی جوش داده می‌شوند و مصالح و موادمختلفی هم در روند کار مورداستفاده قرار می‌گیرند. پروفیل‌ها باید با دقت و ظرافت جوشکاری شوند و محل اتصالات و استحکام آنها کاملا بررسی شود.
با اینکه بررسی کیفیت اتصالات پروفیل‌ها برای همه نماها مهم است، اما این امر برای نماهای سنگی اهمیت بیشتری دارد. چرا که در صورت وجود هرگونه اختلال یا نقص در اجرای نمای سنگی، به‌دلیل سنگین‌بودن این نوع متریال، احتمال ایجاد خطرات جبران‌ناپذیر وجود خواهد داشت.

اجرای زیرسازی نما ساختمان ویلایی

زیرسازی نماهای مختلف ویلا

نحوه زیرسازی برای اجرای هر کدام از انواع نماهای سیمانی، کامپوزیت، چوبی یا سنگی متفاوت است. به‌عنوان مثال، هنگام طراحی نمای ساختمان ویلا ، برای اجرای نمای چوبی و برای زیرسازی نما، هم می‌توان از روش سیمانی و هم از روش فلزی استفاده کرد.
در زیرسازی فلزی پروفیل‌های قوطی کاربرد دارند و با فاصله نیم متری و عمود بر هم قرار می‌گیرند. برای اجرای نمای کامپوزیت هم از زیرسازی فلزی استفاده می‌شود. ورق‌های آلومینیومی را با کمک پیچ سرمته یا پیچ و مهره به هم وصل می‌کنند.

نمونه های جذاب

نمونه های جذاب 2
نمونه های جذاب 3
نمونه های جذاب 4
نمونه های جذاب 5

جمع‌بندی

طراحی نما ساختمان ویلا تکمیل‌کننده اثر طراح است. نما باید با فضای داخلی هماهنگ باشد. این هماهنگی دربرگیرنده ایده‌پردازی، سبک، انتخاب مصالح، رنگ و … است. نکته مهم دیگر در انتخاب نما، همخوانی با محیط اطراف خود است. مواردی مانند نورپردازی نیز می‌توانند علاوه بر زیبایی، به القای احساسات مختلف مانند صلابت، آرامش و … کمک کنند.

منابع:

۴.۶/۵ - (۷ امتیاز)

هیچ نظرات

    نظر خود را به اشتراک بگذارید

    2774 بازدید

    داغ ترین مطالب هفته

      آخرین اخبار دکوراسیون

        ویدیو های دکوراسیون داخلی

          دکوراسیون آشپزخانه

            چیدمان و دکوراسیون پذیرایی

              خلاقیت در طراحی و دکوراسیون

                کانال دکوراسیون کانال تلگرام دکوبوم