نورپردازی در آشپزخانه

نور را به آشپزخانه تان بیاورید

آشپزخانه، قلب خانه است و افراد هر ساعت از روز برای رفع نیازهای ضروری به آنجا مراجعه می‌کنند. اگر نورپردازی آشپزخانه مدرن به‌درستی انجام نگیرد، باعث کندی کارها، خطرات ایمنی و ایجاد احساس منفی می‌شود. در این مقاله، یک نمونه طراحی نور در آشپزخانه سفید سبک مدرن را تحلیل می‌کنیم. همچنین، درباره انواع نورپردازی کابینت آشپزخانه، لایه‌بندی نوری، مهم‌ترین اصول نورپردازی آشپزخانه و ۶ ترفند توضیح می‌دهیم.

مشکلات طراحی نور در آشپزخانه مدرن

برخی آشپزخانه ها، نورگیرهای طبیعی خوبی دارند و در طول روز همواره از نور طبیعی برخوردارند. برخی از آشپزخانه ها نیز نورگیر و پنجره ندارند. اگر از نور آشپزخانه تان شکایت دارید و یا در هنگم شب و مخصوصا میهمانی ها، نیاز به آشپزخانه ای روشن و پر نور دارید می توانید از نورپردازی در این آشپزخانه ایده بگیرید. نکته ی اول این است که شما نیاز به فضای روشن طبیعی دارید و بر این اساس رنگ دیوارها، کابینت ها و سایر وسایل باید سفید و یا حداقل به رنگ سفید نزدیک باشند. در آشپزخانه ی زیر شاهد هستید که تمام فضاها و مبلمان کاملا به رنگ سفید هستند. برای اینکه از خسته کننده بودن فضا جلوگیری گردد، از رنگ های همنشین رنگ سفید مانند آبی استفاده شده است تا تنوع رنگی فضا نیز حفظ شود.

نورپردازی در آشپزخانه
نورپردازی در آشپزخانه
نورپردازی در آشپزخانه
نورپردازی در آشپزخانه

بهترین لامپ برای آشپزخانه

در گام دوم نیاز به نورپردازی مناسب دارید. نورپردازی مناسب استفاده از تعداد لامپ های زیاد نیست بلکه با استفاده از لامپ های کم مصرفی که در سقف به کار می روند و به طور اصولی جایگذاری شده اند می توان نور مناسبی را برای آشپزخانه فراهم نمود.

نظر شما درباره ی نور در آشپزخانه چیست؟ آیا آشپزخانه ی پرنوری دارید؟ اگر اینطور نیست تا کنون به راهکارهای ممکن برای تامین نور مناسب در آشپز خانه تان فکر کرده اید؟

برنامه‌ریزی برای نورپردازی اشپزخانه سفید مدرن (از کجا شروع کنیم؟)

در نخستین گام برای طراحی داخلی آشپزخانه، بررسی کنید که چقدر نور طبیعی وارد فضا می‌شود. در نظر بگیرید که پلان آشپزخانه منزل و چیدمان داخلی آن، چگونه بر نحوه نورپردازی در طراحی داخلی تاثیر می‌گذارد. اندازه دقیق پنجره‌ها و جهت آن‌ها، موانعی که در محیط آشپزخانه بر سر راه نور هستند و حالت کلی فضای آشپزخانه باید لحاظ شود.

ناحیه بندی فضا و تقسیم آن به بخش‌های غذاخوری، آشپزی، انبار مواد غذایی و …، راهکار خوبی است، زیرا انواع لامپ برای طراحی داخلی هر ناحیه تفاوت دارد. برای مثال، لامپ‌های آویز برای ناحیه غذاخوری (معمولا بالای میز غذاخوری) مناسب هستند؛ اما انواع نورپردازی کابینت آشپزخانه با نور وظیفه و محیطی انجام می‌گیرد.

نور در آشپزخانه

بازی رنگ، حجم و نور

تعداد لامپ‌ها و شدت نور آن‌ها به‌طور مستقیم به حجم و مساحت آشپزخانه بستگی دارد. اما توجه به کالیته رنگی نیز جزء اصول نورپردازی آشپزخانه است. برای مثال نور در آشپزخانه ای با رنگ سفید (در مقایسه با دیگر رنگ‌ها)، بیشترین بازتاب را دارد و حداکثر روشنایی را به وجود می‌آورد. بنابراین، در آشپزخانه‌هایی با فضای سفیدرنگ، بهتر است تعداد لامپ‌ها یا میزان  روشنایی  (رقم وات هر لامپ)  را کمی کاهش دهید.

نور در آشپزخانه

انتخاب بهترین لامپ برای آشپزخانه از بین انواع مختلف

خرید لامپ آشپزخانه باید بر اساس کارکردهای فضا و نیز سبک طراحی داخلی موردنظر باشد. به‌طورکلی، ۴ نوع لامپ برای آشپزخانه‌های مدرن وجود دارد:

  • لامپ سقفی: در سقف‌ها، معمولا لامپ توکار نصب می‌شود که ظاهر صاف و شسته‌رفته آن‌ها برای افزودن نور در آشپزخانه مدرن، ایده آل است. لامپ‌های فلاش مانت یا روکار (لامپ‌های معمولی برآمده که به سقف می‌چسبند و لوستر یا آویز نیستند) نیز به دکوراسیون داخلی آشپزخانه، جلوه‌ای زیبا می‌بخشند.
  • لامپ آویز: این لامپ‌ها به‌ویژه برای نورپردازی جزیره آشپزخانه و میز غذاخوری، یک گزینه رایج هستند. البته مسئله مقیاس و تناسب این لامپ‌ها با اندازه میز، نور محیط و خط دید، اهمیت بالایی پیدا می‌کند.
  • LED زیرکابینتی: لامپ‌های نواری LED به‌تازگی برای روشن‌سازی پیشخوان زیر کابینت‌ها نصب می‌شوند. با این لامپ‌ها، هنگام انجام فعالیت‌های مختلف آشپزی و … تعداد سایه‌ها کاهش می‌یابد و شدت نور وظیفه و دید افراد بهتر می‌شود.
  • لوستر و نور متحرک: اگر بر زیباسازی آشپزخانه‌تان، تاکید ویژه‌ای دارید یا سبک دکوراسیون داخلی خاصی را در نظر گرفته‌اید، لوستر می‌تواند برای طراحی نور در آشپزخانه مناسب باشد. نورهای متحرک نیز با قابلیت جابجایی، به تسریع امور کمک می‌کنند.
نور در آشپزخانه

ترفند مهم: استفاده از سطوح براق در نورپردازی اشپزخانه سفید

اگر کالیته رنگی تماما سفیدی را برای فضای خود انتخاب کرده‌اید، فضایتان کمی یکنواخت به نظر خواهد رسید. در این مواقع، بازی کردن با میزان براقی سطوح و ایجاد تنوع در بازتاب نور از سطوح، یکنواختی را از بین می‌برد.

کاشی سفید براق، یک ابزار عالی برای افزودن سطوح براق با هر ترتیب، فرم و موقعیت دلخواه هستند. اثاثیه و لامپ‌هایی از جنس فولاد، برنز، کروم و شیشه نیز می‌توانند بازتاب نور در فضا و جذابیت آن را افزایش دهند.

اهداف، بودجه و زمان‌بندی برای طراحی و نصب نور در آشپزخانه

از خود بپرسید:

  • چه جوی را می‌خواهید ایجاد کنید؟ (گرم، صمیمی، روشن، مدرن، نئوکلاسیک یا پرانرژی)
  • کارکردهای موردنیاز در آشپزخانه شما چه هستند؟ (آشپزی، سرگرمی، غذاخوری روزمره و …)
  • چگونه می‌توانید نورپردازی در طراحی داخلی را با اهداف خود و سبک آشپزخانه مدرن هماهنگ کنید؟

هزینه لازم برای وسایل، اثاثیه، تجهیزات برقی، لامپ‌ها، روند نصب آن‌ها و موانع و مشکلات احتمالی را از پیش در نظر بگیرید. زمان موردنیاز برای هر یک از مراحل نورپردازی مانند برنامه‌ریزی اولیه، خرید لوازم آشپزخانه و نصب را تخمین بزنید و تاریخ انجام این امور را مشخص کنید.

نور در آشپزخانه

لایه‌بندی نوری و انواع منبع نور

در نورپردازی اشپزخانه سفید، نور طبیعی همیشه مهم‌ترین نقش را ایفا می‌کند و باید قبل از هر نور دیگری، موردتوجه قرار گیرد. پس‌ازآن، وجود ۳ نوع منبع نور مصنوعی لازم است:

  • نور محیطی یا غیرمستقیم که با روش‌های مختلف مانند لامپ توکار یا لامپ محافظ دار تنظیم می‌شود
  • نور وظیفه که در قسمت‌های خاصی مانند روی گاز، پیشخوان و … برای کمک به انجام امور نصب می‌شود
  • نور تاکیدی که بیشتر برای دکوراسیون داخلی منزل و آشپزخانه یا تنظیم تنوع رنگ نور، حرارت نور و ایجاد تعادل در فضا کاربرد دارد

۲ رویکرد اصلی برای نور در آشپزخانه مدرن

سبک طراحی داخلی مینیمالیستی با فلسفه «هرچه کمتر، بهتر» در آشپزخانه‌های مدرن، بسیار به کار می‌رود. در این سبک، فقط اجزا و لوازم واقعا ضروری در محیط قرار داده می‌شوند. همین اجزا نیز دارای ساده‌ترین شکل و کوچک‌ترین اندازه ممکن خواهند بود.

همچنین ایجاد تضاد بصری با ترکیب شیشه و فلز یا رنگ‌های سیاه و سفید، از روش‌های افزایش هیجان بصری در آشپزخانه‌های مدرن است.

نور در آشپزخانه

کارکرد، زیبایی و مصرف انرژی، از مهم‌ترین اصول نورپردازی آشپزخانه

لامپ‌ها فقط برای روشن‌سازی فضا نیستند، بلکه باید نحوه استفاده از بخش‌های مختلف آشپزخانه را تسهیل کنند و درعین‌حال، با سبک ظاهری محیط همخوانی داشته باشند. نورپردازی مناسب آن است که همه قسمت‌ها مانند ظرف‌شویی، لباسشویی، کف‌ها و گاز را به‌طور کامل و ایمن روشن کند. جذابیت بصری و ظرافت شکل لامپ‌ها و نور آن‌ها، اهمیت فراوان دارد.

بهینگی در مصرف انرژی، از نکات فوق‌العاده مهم هنگام خرید لوازم روشنایی منزل و آشپزخانه است. در سال‌های اخیر، به‌طور ویژه‌تر بر این مسئله تاکید می‌شود. لامپ‌های LED به دلیل مصرف برق پایین‌تر، این مهم را برآورده می‌سازند. لامپ‌های هوشمند (مانند آن‌هایی که به‌طور خودکار خاموش و روشن می‌شوند یا حسگر دارند) نیز به کاهش مصرف برق و هزینه قبض برق کمک می‌کنند. ضمنا، هرچه افراد  کنترل راحت‌تری (مانند کنترل از راه دور) برای خاموش و روشن کردن یا تنظیم شدت نور لامپ‌ها داشته باشند، آسایش، راحتی و ایمنی افزایش می‌یابد.

نور در آشپزخانه

ترفندهای کاربردی برای نورپردازی آشپزخانه مدرن

فقط با نورپردازی اصولی، می‌توانید آشپزخانه خود را به‌کلی متحول کنید و آن را از صرفا فضای آشپزخانه، به فضای آرامش، صمیمیت و گفتگوها مبدل سازید. این ۶ ترفند نور در آشپزخانه، فضاهایی هرچه راحت‌تر و جذاب‌تر ایجاد می‌کنند.

گرمای بصری و اثربخشی نور

آشپزخانه‌های تماما سفید، شاید ازنظر بعضی‌ها بسیار سرد و «کلینیکی» باشند. نور می‌تواند نقش چشمگیری در رفع سردی بصری و گرم کردن ظاهر فضا ایفا کند. لامپ‌ها و به‌خصوص LED هایی که نور سفید گرم دارند، برای این هدف مناسب هستند.

نورپردازی داخلی برای قفسه‌ها و کابینت‌ها

نصب لوازم روشنایی درون کابینت‌ها یا قفسه‌های باز، هم دید کافی برای استفاده از آن‌ها ایجاد می‌کند و هم لوازم دکوری درون آن‌ها را بهتر به نمایش می‌گذارد. با این روش، یک گام به نورپردازی آشپزخانه مدرن نزدیک‌تر می‌شوید و به ظرافت و شیکی فضایتان می‌افزایید.

نور در آشپزخانه

اسپاتلایت و چراغ دیواری

چراغ‌های دیواری برای ایجاد نور در آشپزخانه ، کمتر رایج هستند؛ اما استفاده از آن‌ها ممنوع نیست. یک جفت چراغ دیواری در دو طرف پنجره یا بالای سینک، حس خاص و نوستالژی را ایجاد می‌کند. همچنین می‌توانید با نصب چراغ‌های دیواری در گوشه و کنارهای آشپزخانه خانه، فضای دنجی برای صرف میان وعده، استراحت، کتابخوانی و … بسازید.

اسپاتلایت ها یا نورهای متمرکز وظیفه، به‌خصوص در نواحی آشپزی، دید شما را افزایش می‌دهند، ایمنی را بالا می‌برند و امور را تسریع می‌کنند.

انعطاف‌پذیری در کارکرد

لامپ‌هایی که شدت نورشان قابل تنظیم است، امکان استفاده‌های گوناگون از فضای آشپزخانه را فراهم می‌کنند. هنگام انجام فعالیت آشپزی، به فضای بسیار روشنی نیاز خواهید داشت؛ اما هنگام صرف غذا با عزیزانتان، ممکن است بخواهید فضا را کمی تاریک‌تر و محبت‌آمیزتر کنید.

نور در آشپزخانه

آویزهای ۳ تایی

یک ترند جدید آن است که ۳ لامپ آویز هم‌شکل را کنار هم (معمولا برای نورپردازی جزیره آشپزخانه مدرن) نصب می‌کنند. این روش ساده و کم‌هزینه، زیبایی بصری را فوق‌العاده بالا می‌برد و تمام طول جزیره یا میز را پوشش می‌دهد.

آویزها و مشکل خط دید

لامپ‌های آویز چه ازنظر زیبایی و چه کارکرد، برای آشپزخانه بهترین هستند، ولی فقط درصورتی‌که سایز و استایل آن‌ها به‌طور مناسب انتخاب شود. اندازه، درازا، حجم  یا شکل آویزها نباید به‌گونه‌ای باشد که جریان بصری فضا را مختل کند (یعنی نگذارد که آن‌سوی آویزها را به‌طور مناسب ببینید). آویزها باید هم سر جایشان باشند و هم به نحوی، چندان در دید نباشند.

نور در آشپزخانه

تحلیل نورپردازی اشپزخانه سفید در نمونه اصلی مقاله

نخستین جنبه‌ای که در این نمونه به چشم می‌خورد، براق بودن کف‌ها و قسمتی از دیوار است. این براق بودن، تنوع بصری کافی را در فضای تمام سفید به وجود می‌آورد. بافت‌های دیگری مانند آجر سفید نیز در دیوار  استفاده شده‌اند. لوازم فلزی و شیشه‌ها، بازتاب نور در فضا را هرچه بیشتر افزایش می‌دهند. چراغ‌های زیرکابینتی و LED نواری تاکیدی، اینجا نقش اصلی را برای مدرن‌سازی نور در آشپزخانه داشته‌اند.

بعضی اثاثیه سیاه‌رنگ مانند لامپ‌های آویز، تضاد بصری جالبی در یک محیط کاملا سفید ایجاد کرده‌اند. در این نمونه، از ترند محبوب لامپ‌های آویز  چندتایی همسان (دو لامپ  آویز  سیاه‌رنگ) برای افزودن نور در آشپزخانه استفاده شده است. چراغ‌های سقفی توکار، به اشغال نشدن فضا در نورپردازی آشپزخانه کوچک در این نمونه، بسیار کمک کرده‌اند. رنگ آبی در بعضی از نورها و مولفه ها، نمادی از مدرن بودن به شمار می‌رود.

کرکره‌های قهوه‌ای و بعضی لوازم چوبی، گرما و صمیمیت را به ظاهر سرد این آشپزخانه  بازمی‌گردانند. استفاده از نور تاکیدی برای سینک و گاز، بسیار به‌جا بوده است. کالیته رنگی سفید، کوچکی مساحت این آشپزخانه را از دیدها پنهان می‌کند و فضای آن را بزرگ نشان می‌دهد.

نور در آشپزخانه

بررسی نورپردازی در ۳ نمونه آشپزخانه مدرن دیگر

این ۳ نمونه، هرکدام جنبه‌های متفاوتی از اصول نورپردازی آشپزخانه مدرن را موردتوجه قرار داده‌اند که الهام‌بخش است.

نمونه آشپزخانه مدرن ۱

اینجا طراح، تکنیک محبوب لامپ‌های آویز چندتایی همسان را به کار برده است. البته او با کمی خلاقیت، به‌جای ۳ آویز، از ۵ آویز با شکل بسیار ساده استفاده می‌کند تا هم عرض طولانی جزیره را پوشش دهد و هم با سبک مینیمال هماهنگ شده باشد. از دیگر اصول نورپردازی آشپزخانه در این نمونه، می‌توان به استفاده از نور سفید گرم و لامپ‌های توکار سقفی اشاره کرد.

کف‌های چوبی که اینجا به کار رفته‌اند، در طراحی داخلی آشپزخانه سفید محبوب هستند و سردی ظاهری فضا را خنثی می‌کنند. بعضی سطوح براق مانند اثاثیه فلزی و سطح رویی جزیره، تنوع بصری را افزایش می‌دهند و فضا را روشن می‌کنند. اینجا، لامپ‌های زیرکابینتی به‌طور هم‌زمان وظیفه نور تاکیدی برای پخت‌وپز و دیگر امور را دارند.

نور در آشپزخانه

عکس آشپزخانه مدرن ۲

شاهد یک آشپزخانه مونوکروم با ترکیب رنگ‌های سفید، خاکستری و سیاه هستید که از مدرن‌ترین ترکیب رنگ‌ها است و نورپردازی آشپزخانه مدرن را تکمیل می‌کند. علاوه بر لامپ‌های توکار و نورهای محیطی، آویزهای استوانه‌ای بسیار باریک مطابق با سبک مینیمال استفاده شده‌اند. میزان نور طبیعی این فضا مناسب است که تعداد لامپ موردنیاز برای ایجاد نور در آشپزخانه را به حداقل می‌رساند.

نور در آشپزخانه

دکوراسیون آشپزخانه مدرن ۳

در این نمونه، لامپ‌های آویز سقفی با رنگ و شکل متنوع، خود یک وسیله دکوری جذاب هستند و نقش دکوراسیون داخلی منزل و آشپزخانه را ایفا می‌کنند. البته بازهم ظاهر ساده‌ای دارند و همسو با سبک طراحی داخلی مینیمال، فضا را شلوغ نمی‌کنند.

طراح کوشیده است تا با افزودن چند رنگ تند و جذاب به‌طور جزئی، ظاهر سرد فضا را خنثی کند. پنجره‌های بزرگ، نور طبیعی فراوانی را وارد محیط آشپزخانه  می‌کنند، بنابراین، به تعداد بالای لامپ نیاز نیست.

نور در آشپزخانه

نمونه‌های بیشتر

نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه
نور در آشپزخانه

جمع‌بندی

از اصول نورپردازی آشپزخانه، تنظیم حرارت نور است که به‌طور میانگین روی ۲۷۰۰ کلوین تنظیم می‌شود. برخی افراد به‌طور افراطی از تعداد زیاد لامپ برای نور در آشپزخانه استفاده می‌کنند که اشتباه بزرگی خواهد بود. به‌عنوان توصیه آخر، هنگام انتخاب بهترین لامپ برای آشپزخانه (ازنظر شدت نور، نوع لامپ و شکل لامپ)‌ حتما ابتدا مساحت فضا را در نظر بگیرید.

تحریریه دکوراسیون داخلی

منبع: HOME-DESIGNING

mykitchenspecialist

https://www.bhg.com/kitchen-lighting-tips-7376132

lampsexpo

elledecor

تحریریه دکوراسیون داخلی

منبع: HOME-DESIGNING

امتیاز دهید post

هیچ نظرات

    نظر خود را به اشتراک بگذارید

    3042 بازدید

    داغ ترین مطالب هفته

    آخرین اخبار دکوراسیون

      ویدیو های دکوراسیون داخلی

        دکوراسیون آشپزخانه

          چیدمان و دکوراسیون پذیرایی

            خلاقیت در طراحی و دکوراسیون

              کانال دکوراسیون کانال تلگرام دکوبوم