طراحی ساختمان
شنیدهاید که میگویند یک لحظه غفلت، یک عمر پشیمانی؟ این موضوع در مورد طراحی ساختمان نیز صدق میکند!. یک طراحی ساختمان خوب میتواند آرامش و آسایش را برای شما به ارمغان آورد. بالعکس، اگر ایرادی همچون نورگیری نامناسب، عدم تفکیک فضای عمومی و خصوصی و … در ساختمان وجود باشد هم همیشه شما را آزار خواهد داد.
طراحی ساختمان نیازمند همکاری متقابل بین مهندسین رشتههای مختلف و تعامل آنها با مالک جهت برآورده کردن خواستههای معقول او است. در این راه دانش و تجربه مهندسین مشاور، عامل اساسی در طراحی ساختمان به شیوه اصولی خواهد بود.
دسترسی سریع
اهمیت طراحی ساختمان
امروزه کنترل بسیاری از متغیرهایی که بر عملکرد ساختمان تاثیر میگذارند، دشوار یا غیرممکن است. بنابراین میتوان استدلال کرد که «طراحی بهینه» وجود ندارد. با توجه به پارامترهای زیادی که بر عملکرد یک ساختمان تأثیر میگذارند، چگونه میتوانیم طرحهایی ایجاد کنیم که تمام سناریوهای احتمالی را برای ارائه عملکرد بهینه پیشبینی کنند؟
به موازات آن، ما در دهه گذشته پیشرفتهای فوقالعادهای در متریال و سیستمهای با کارایی بالا در ساختمانسازی داشتهایم. بنابراین باید پروژه خود را به پیشرفتهترین فناوریها و مصالح مجهز کنیم. آن هم به طوری که ساختمانها به صورت پویا ساخته شوند و در طول زمان با نیازهای کاربران و محیط پیرامونی آنها سازگار باشند.
برخی فکر میکنند که اهمیت معماران با قدرتمندتر شدن سیستمها و فناوریهای ساختمان، کاهش مییابد. اما دیدگاه ما این است که نقش معمار به عنوان طراح اصلی یک پروژه ساختمانی هرگز مهمتر از این نبوده است. اجازه دهید برخی از دلایل این امر را با شما به اشتراک بگذاریم.
- کار ساختمانسازی پیچیدهتر از قبل شده است.
- امروزه نیاز فوری به ارائه عملکرد سریع و ساختوساز فوری حس میشود.
- طراحی بنیادی ساختمان هنوز نقش مهمی در عملکرد کلی آن بازی میکند.
- سرمایه نامحدودی برای اجرای پروژه در اختیار نیست و مدیریت منابع تنها با طراحی ساختمان به صورت اصولی میسر میشود.
- ابزارهای لازم برای انجام درست کارها در اختیار هستند، اما بدون طراحی مناسب به هدر میروند.
مراحل طراحی ساختمان
طراحی و ساخت یک ساختمان جدید در فضای معماری در حال رشد امروز، به یک کار بسیار پیچیده تبدیل شده است. اما یکی از راههای قابل کنترلتر کردن یک پروژه پیچیده، تقسیم آن به وظایف کوچکتر میباشد. معماران نیز استراتژی مشابهی با این روش را برای فرآیند طراحی و ساخت به کار میبرند. ما به طور کلی طراحی ساختمان را به ۵ مرحله پیش طراحی، طراحی شماتیک، توسعه طراحی، اسناد ساختوساز و مدیریت قرارداد تقسیم میکنیم.
پیش طراحی
پیش طراحی، مرحله جمعآوری اطلاعاتی است که پایه و اساس مراحل طراحی یک ساختمان خواهند بود. هدف اصلی در این مرحله، آگاهی از هر آن چیزی است که در مورد زمین، سبک و نیازهای مشتریان مورد نیاز خواهد بود.
طراحی شماتیک
در این مرحله، ما فرآیند تبدیل برنامه ساختوساز به یک طراحی ساختمانی کارآمد را آغاز میکنیم. در مرحله طراحی شماتیک شروع به بررسی مفاهیم طراحی، زمان آزمایش گزینهها و دریافت یک ایده کلی از ظاهر پروژه خواهیم کرد. بنابراین پلان و شکل پروژه شروع به شکلگیری میکند، اما جزئیات در مورد انتخاب مصالح بعدا مشخص میشوند.
توسعه طراحی
ما در این مرحله به طور قابل توجهی بر اساس پلان طبقات و مفاهیم تاییدشده در مرحله قبل، پیش میرویم. اولین اولویت در این مرحله، تعریف و توسعه تمام جنبههای مهم پروژه و تولید مجموعهای از نقشهها و مشخصات کلی برای استخدام پیمانکاران بالقوه و برآورد هزینههای اولیه است.
اسناد ساخت و ساز
در این مرحله ما نقشههای طراحی را به مجموعهای کامل و دقیق از اسناد ساختوساز تبدیل میکنیم. این نقشهها و مشخصات دارای تمام جزئیات، ابعاد و یادداشتهای لازم برای انتقال کل هدف طراحی به اجرا هستند. ما نشان میدهیم که اجزای ساختمان چگونه باید به هم متصل شوند.
همچنین تمام مصالح، تجهیزات و وسایلی که باید نصب شوند را مشخص میکنیم و نقشههایمان را با نقشههای مهندس سازه و سایر نقشههای مشاوران هماهنگ مینماییم.
پروانه ساخت
در طول این مرحله، ما اطلاعات اضافی موردنیاز برای دریافت مجوز ساختمان را به اسناد ساختوساز اضافه میکنیم. نشان دادن مطابقت پروژه با کدهای کاربری زمین، ساختمان و سایر دستورالعملها و مقررات موردنیاز شهرداری صادرکننده مجوز، لازم است.
در این مرحله چیزی جز صبر، از مشتری انتظار نداریم. زیرا هدف ما این است که پروژه شما را تا حد امکان سریع و بدون دردسر به پایان برسانیم. اما طول و هزینه این مرحله بسته به حوزه قضایی، پیچیدگی پروژه، نیازهای خاص منطقه یا فرآیند بررسی طراحی ساختمان میتواند بسیار متفاوت باشد.
مشاوره طراحی ساختمان
ما خوشحال میشویم که مشتریان خود را به تعدادی از سازندگان معتبر که با آنها کار میکنیم و به آنها اعتماد داریم، معرفی کنیم. همچنین ما برای رایزنی، مشاوره و دورههای آموزشی مختلف، خدمات ارائه میدهیم. بنابراین به شما کمک میکنیم تا صلاحیتهای پیمانکاران را ارزیابی نمایید و در دریافت و بررسی پیشنهادها کمکحال شما هستیم.
برخی از مشتریانی که به ما مراجعه میکنند، یک یا چند پیمانکار را به عنوان گزینه در ذهن خود دارند. اما بسیاری از آنها در نهایت از روابط پیمانکاری گسترده ما برای یافتن سازندگان مورد نظر خود استفاده میکنند.
شما عزیزان میتوانید برای مشاوره در ساعات کاری با شماره تلفن دفتر شرکت ۶-۲۲۹۰۱۹۰۵-۰۲۱ و در ساعات غیرکاری با شماره تلفن همراه ۰۹۱۹۶۷۸۲۳۴۶ تماس حاصل فرمایید.
انواع سازهها در طراحی ساختمان
در اینجا به انواع سازههای متداول در طراحی ساختمانها اشاره خواهیم کرد.
سازه فولاد سبک
استفاده از فولاد سبک برای سازه آن دسته از ساختمانهایی رایجتر است که باید در زمانی بسیار سریعتر ساخته شوند. همه مواد آماده به محل کار میرسند، بنابراین پس از شروع ساختوساز هرگز نیازی به برش نخواهد بود. تمام تیرها، تیرچهها، ناودانیها و صفحات از فولاد سبک ساخته شدهاند.
هر قطعه فولادی، توسط یک پوشش گالوانیزه محافظت میشود که از آن در برابر عناصر خورنده دفاع خواهد کرد. در حال حاضر، این نوع سازه در ساختمانهای تجاری بیشتری یافت میشود. اما برخی از صاحبان خانهها نیز ترجیح میدهند ساختمان خود را با آن بسازند.
انتخاب فولاد سبک به عنوان سازه در طراحی ساختمان مزایای بسیار زیادی را در پی دارد. برخی از این مزایا عبارتند از: استحکام بالا در مقایسه با وزن کم ساختمان، هزینه کم برای ساخت و قابلیت ساخت سریع. این سازه در برابر شعله نیز مقاوم است، بنابراین هرگز نگران آتش گرفتن آن نخواهید بود.
نقطه ضعف فولاد سبک این است که اگر در محل ساختوساز نیاز به تنظیماتی باشد، ابزار مورد نیاز برای برشکاری آن رایج نیستند. زیرا برای ساختوساز با فولاد سبک، به ابزارهای مخصوص برش و بست نیاز است.
سازه فولادی
این سازه یک قاب فولادی کمی متفاوت از فولاد گیج سبک است، زیرا بسیار قویتر میباشد و معمولاً برای ساختمانهای بزرگتر استفاده میگردد.
این نوع سازههای ساختمانی از ستونها و خرپاهای فولادی ساخته میشوند که به راحتی سقفها و کفهای بزرگتر را نگه میدارند. طراحی ساختمان با سازه فولادی را در بسیاری از ساختمانهای بلند مشاهده خواهید کرد. زیرا آسان است که مواد را با استفاده از جرثقیل بالا ببرند و همه آنها را به سرعت جوش دهند.
از مزایای قاب فولادی میتوان به قوی بودن، انعطافپذیری در هنگام مونتاژ، جوش آسان برای ساخت سریعتر ساختمان و در دسترس بودن همه اجزای آن اشاره کرد. این نوع از سازه برای مناطق مستعد طوفان، زلزله و گردباد عالی خواهد بود. همچنین میتوان به راحتی مواد آن را بازیافت کرد و در آینده دوباره استفاده نمود. از معایب سازه فولادی میتوان به خوردگی در مناطق با رطوبت بالا اشاره کرد.
سازه بتنی
ساختمانهای بلند و پارکینگها معمولا با استفاده از اسکلت بتنی ساخته میشوند، زیرا در مقایسه با بسیاری از مصالح ساختمانی دیگر، قویتر است. در ساخت اسکلت بتنی از ستونهای بتنی مسلح و همچنین دالهای بتنی و تیرهای بتنی برای ساخت سازه پشتیبان ساختمان استفاده میشود.
بتن مسلح به راحتی در دسترس است، اما اگر نیاز به ریختهگری در محل ساختوساز باشد، میتواند فرآیندی زمانبر شود. متاسفانه، سازههای ساختمانی اغلب نیاز به ریختهگری اجزای بتنی در محل ساختوساز دارند. این بدان معنا است که به دلیل فرآیند پخت، تکمیل آن بیشتر طول میکشد.
مزیت طراحی ساختمان اسکلت بتنی در این است که میتوان از فولاد بازیافتی برای بخشهای نیازمند تقویت استفاده کرد. بتن همچنین میتواند به صورت محلی تهیه شود و تقریبا به هر شکلی که مورد نظر باشد، تبدیل شود. همانطور که در بالا ذکر شد، آمادهسازی سازه بتنی میتواند یک فرآیند زمانبر باشد. به علاوه اگر ساختمان در منطقهای مستعد زلزله باشد، بتن ممکن است نیاز به مهندسی اساسی پیدا کند.
سازه از پیش مهندسی شده
گاهی اوقات، سازه از قبل مهندسی شده را میتوان بهترین سازه ساختمان در نظر گرفت. زیرا اجزای آن به سرعت با هم ترکیب میشوند و میتوانید زودتر از آنچه فکر میکردید، شروع به استفاده از آن کنید. با انتخاب این سازه، اغلب اوقات میتوانید ساختمان را مطابق با مشخصات خود طراحی کنید. سپس قطعات ساخته میشوند و در کنار هم قرار میگیرند تا به محل ساختوساز ارسال شوند.
مزایای سازه پیش مهندسی در این است که به سرعت سرهمبندی میشود، قوی است و به راحتی قابل شخصیسازی خواهد بود. اما متاسفانه طراحی ساختمان با سازه پیش مهندسی گرانتر از سایر انواع سازهها است. همچنین باید طرح اسکلت ساختمان را به شکل یک مربع یا مستطیل نگه داشت.
نکات مهم در طراحی ساختمان
هر یک از بخشهای سازه چه بتنی باشد و چه فلزی، باید بتواند در مواجهه با عوامل طبیعی مثل زلزله، طوفان و غیره مقاومت کند. چراکه سازه ساختمان در معرض نیروهای کششی قرار دارد. سازههای اسکلت فولادی معمولا مقاومت و یکپارچگی مناسبتری در برابر انواع نیروهای برشی، فشاری و کششی دارند. از سوی دیگر، سازههای بتنی در مقابل نیروهای کششی استحکام کمتری از خود نشان میدهند.
ضریب رفتار سازه تعیینکننده عملکرد غیر ارتجاعی سازه و نشانگر مقاومت پنهان آن در مرحله غیر ارتجاعی خواهد بود. به همین دلیل، مقاومت مورد نیاز سازه از تقسیم مقاومت آن در حالت کاملا ارتجاعی بر ضریب سازه محاسبه خواهد شد.
ضریب رفتار یا ضریب کاهش نیرو به عنوان ضریبی است که در برگیرنده عملکرد غیر ارتجاعی سازهها در برابر زلزلههای شدید خواهد بود. این امر به پارامترهای مختلفی نظیر ضریب شکل پذیری، زمان تناوب اصلی سازه، ضریب میرایی سازه، مشخصات خاک، مشخصات زلزله، رفتار بار و ضریب اطمینان طراحی بستگی دارد.
نکات زیبایی شناسی در طراحی ساختمان
زیبایی شناسی ساختمان یکی از جنبههای اصلی مورد توجه در معماری و طراحی ساختمان است. جذابیت یک ساختمان اثرات ترکیبی شکل، اندازه، بافت، رنگ، تعادل، وحدت، حرکت، تأکید، کنتراست، تقارن، تناسب، فضا، هم ترازی، الگو، دکوراسیون، فرهنگ و زمینه ساختمان را پوشش میدهد. خواص منحصر به فرد و زیبایی طبیعی چوب و سایر مواد زیستی، آنها را برای کاربردهای مختلف ازجمله ساختوساز، نما و طراحی داخلی مطلوب میکنند.
یک ساختمان باید به گونهای طراحی شود که الزامات مربوط به ایمنی، قابلیت سرویسدهی، دوام و همچنین زیبایی شناسی را برآورده کند. همچنین باید عملکرد سازهای مناسب را در طول عمر مفید خود تضمین نماید. به همین دلیل، درک مکانیسمهای فرسودگی کلی در سطوح مختلف ساختمان ازجمله عناصر، اجزا، نماها و برای کل ساختمان ضروری است. تغییرات در ظاهر مواد میتوانند به دلیل سینتیک پاسخهای مربوط به مقاومت مواد و همچنین به دلیل شدت عوامل تخریبکننده، متفاوت باشند.
طراحی ساختمان در مناطق زلزله خیز
افزایش جمعیت در دهههای اخیر، ضرورت ساختوساز سریع و کمهزینه را اجتنابناپذیر کرده است. در این میان استفاده از اسکلت بتنی به دلیل کیفیت عملکرد بهتر و مقاومت بیشتر در برابر حریق، گزینه مناسبی برای ساختمانهای چندطبقه عمومی میباشد. این سازهها علاوه بر مقاومت در برابر بارهای لرزهای، انعطافپذیری بیشتری در روشهای ساخت دارند.
البته اطلاعات کمی در مورد رفتار دقیق قاب بتنی پیشساخته با دیوارهای برشی در برابر زلزله و بارهای دینامیکی وجود دارد. از این رو، تحقیقات زیادی توسط محققان مختلف در مورد رفتار لرزهای این سازهها در قالب مدلهای تجربی و تحلیلی انجام شده است.
امروزه بخش اصلی طراحی لرزهای ساختمانها بر اساس روش نیروی استاتیک معادل و محاسبه نیروی زمینلرزه انجام میشود. این طراحی با اعمال ضریب کاهشی به نام ضریب رفتار سازه از طیف خطی زلزله انجام میشود که فلسفه طراحی را در برمیگیرد. بنابراین لزوم تعیین ضریب رفتار سازه با توجه به اهمیت آن در طراحی لرزهای سازهها، ضروری به نظر میرسد.
ضریب رفتار سازه، ضریبی است که شامل تابع انعطافناپذیر سازه است و نشاندهنده استحکام و شکلپذیری پنهان سازه در مرحله غیرقابل انعطاف خواهد بود. در مجموع، نتایج تحقیقات نشان میدهد که با افزایش طبقات ساختمانی، ضریب رفتار سازه نیز افزایش مییابد.
تاثیر محل زمین در طراحی ساختمان
لازم است قبل از طراحی هر ساختمان، نسبت به شرایط زمین پروژه به دقت تجزیه و تحلیل انجام گیرد. شکل و مساحت زمین و میزان و جهت شیب آن باید به طور کامل بررسی گردند. همچنین کاربریهای زمینهای اطراف نیز باید در نظر گرفته شوند و دسترسی امکانات به زمین نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.
همچنین دید و منظره مناسب زمین، جنس خاک و عوارض مصنوعی یا طبیعی موجود در آن را هم باید مورد مطالعه و بررسی قرار داد. تنها در این صورت است که میتوان الزامات مربوط طراحی و ساخت را مشخص کرد تا در طراحی ساختمان مورد استفاده قرار گیرند.
مثلا در طراحی یک واحد مسکونی، ابتدا سعی میشود تا همه ظرفیتها و ویژگیهای زمین به خوبی مورد شناسایی قرار گیرند. این ظرفیتها و ویژگیها شامل مکانیابی درست ساختمان، تطابق با شیب زمین، دید و منظره مناسب، کنترل و اشراف و حداکثر استفاده از امکانات موجود است.
نمونه طراحی ساختمان
طراحی و سبکهای ساختمانهای مختلف در دوران معاصر دچار تنوع فراوانی شدهاند. در اینجا به چند نمونه از طراحیهای ساختمان اشاره میکنیم.
نمونه طراحی ساختمان مسکونی
طراحی نقشه ساختمانهای مسکونی نظیر ویلایی، آپارتمان و باغ را میتوان از سختترین خدمات در رشته معماری دانست. طراحی نقشه آپارتمان قادر، آپارتمان لواسان و برج U جزیره کیش از نمونه کارهای شرکت آرل در این زمینه هستند.
نمونه طراحی ساختمان دوبلکس
داشتن خانههای دوبلکس، از سالیان دور یک انتخاب رویایی برای بسیاری از افراد بوده است. از نمونه کارهای شرکت آرل در این زمینه میتوان ویلا هشتگرد، ویلا نارنج و ویلا کلاردشت را نام برد.
نمونه طراحی ساختمان مدرن
طراحی نمای مدرن در ساختمان مانند نمای کامپوزیت آلومینیومی، نمای شیشهای و نمای جی اف آر سی میتواند ظاهر ساختمان را به کلی تغییر دهد. هتل داننده، ساختمان تجاری بنتون و مرکز تجاری بابلسر از نمونهها کارهای با طراحی مدرن در شرکت آرل هستند.
نمونه طراحی ساختمان ایرانی
معماری ایرانی از دیرباز مورد توجه بوده است و هنوز هم طرفداران خود را دارد. ساختمانهایی نظیر موزه حضرت ابوالفضل، بانک ملت شعبه کیش و هتل سلسبیل از نمونه طراحیهای ایرانی شرکت آرل به شمار میروند.
درباره شرکت آرل
گروه معماران آرل فعالیت خود را از سال ۱۳۸۳ و در زمینه مهندسی معماری و طراحی داخلی آغاز کرد. شرکت ما تاکنون پروژههای موفق و متعددی را طراحی کرده و به مرحله اجرا در آورده است. انتخاب برخی از ساختمانهای ما در مسابقات معماری، از افتخارات ما در مدت فعالیت شرکت میباشد.
برخی از نمونه کارهای شرکت
برای اشاره به برخی از نمونه کارهای مهم شرکت میتوان به ساختمان اداری هلال ایرانیان، بانک ملت، مرکز تحقیقاتی پرگاسیران، مجتمع فرهنگی هنری سئول و هتل داننده اشاره کرد.
مزیت های ما
معماری تلفیقی با محیطزیست، اجرای سریع و بدون تاخیر، استفاده از روشهای مدرن جهانی و استفاده بهینه از بودجه را میتوان مزیت های شرکت آرل دانست.
مشاوره طراحی ساختمان
ما خوشحال میشویم که مشتریان خود را به تعدادی از سازندگان معتبر که با آنها کار میکنیم و به آنها اعتماد داریم، معرفی کنیم. همچنین ما برای رایزنی، مشاوره و دورههای آموزشی مختلف، خدمات ارائه میدهیم. بنابراین به شما کمک میکنیم تا صلاحیتهای پیمانکاران را ارزیابی نمایید و در دریافت و بررسی پیشنهادها کمکحال شما هستیم.
برخی از مشتریانی که به ما مراجعه میکنند، یک یا چند پیمانکار را به عنوان گزینه در ذهن خود دارند. اما بسیاری از آنها در نهایت از روابط پیمانکاری گسترده ما برای یافتن سازندگان مورد نظر خود استفاده میکنند.
شما عزیزان میتوانید برای مشاوره در ساعات کاری با شماره تلفن دفتر شرکت ۶-۲۲۹۰۱۹۰۵-۰۲۱ و در ساعات غیرکاری با شماره تلفن همراه ۰۹۱۹۶۷۸۲۳۴۶ تماس حاصل فرمایید.
منابع
https://www.acebuildingservice.com/what-is-design-build-construction
https://blog.sketchup.com/article/5-reasons-why-building-design-more-important-ever
https://dailycivil.com/types-of-structures-in-construction/