نام علمی: TULIP PULCHELLA
گل لاله از تیره سوسنیان است که در حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ گونه دارد. ۱۹ گونه از گونههای لاله در ایران گزارش شدهاست. از لحاظ گیاهشناسی لاله به دو گروه بزرگ پرورشی و خودرو تقسیم میشود. لالههای پرورشی دارای گلهای بزرگ، جام گل بزرگتر و تنوع رنگی بیشتری نسبت به گلهای خودرو هستند.
دما: گل لاله نسبت به سرما مقاوم است. دمای ایدهآل برای ریشه دهی ۹ درجه و برای رشد ۱۸-۱۵ درجه سانتیگراد است. پیازهای فورسه شده نباید در محیط خیلی گرم نگهداری شوند، گرما باعث عدم تشکیل گل میشود. بهتر است در یک مکان خنک نگهداری شوند.
رطوبت: معمولا نیازی به رطوبت هوا ندارد.
نور: این گیاه به مکانی آفتابی نیازمند است. در طی دورهٔ ریشهدهی، تاریکی کامل و از زمان ظاهر شدن جوانهٔ گل، نور زیاد لازماست. پس از باز شدن گلها میتوان در داخل منزل در هر محلی قرار داد.
خاک: گیاه به خاک حاصلخیز با زهکش خوب در حدود ۵۰ درصد ماسه و غنی از گیاخاک نیازمند است.
آبیاری و تغذیه: در محیط داخل آبیاری متوسط کافی است. اگر می خواهید پیازها را برای سال آینده دوباره استفاده کنید لازم است در زمان رویش در بهار با استفاده از کود عمومی تغذیه صورت گیرد.
تکثیر: گل لاله از دو طریق کاشت بذر که تا به گل نشستن آن در حدود ۵ سال زمان لازم است و در آوردن پیاز بوته اصلی از خاک و جدا کردن پیازچههای نوچه اطراف پیاز مادری تکثیر و ازدیاد میشوند. برای ایجاد ارقام جدید و تازهٔ لاله از روش کاشت بذر استفاده میشود. در نواحی خیلی سرد و مرطوب پیازهای لاله باید از خاک بیرون آورده شده و جهت کاشت دوباره در پاییز در انبار نگهداری شوند. زمان مناسب برای کاشت پیاز لاله در اواسط پاییز است. محل کاشت باید در معرض نور و با آبیاری خوب باشد. زیر درختان برگریز که نصف روز سایهاست، به خوبی رشد میکند. خاک مناسب برای کاشت خاکهای شنی و رسی به همراه کمپوست است، کمپوست باعث نرم شدن خاک میشود.
فاصلهٔ کاشت پیاز از سطح خاک به اندازهٔ دو برابر قطر پیاز و فاصلهٔ پیازها از یکدیگر به اندازهٔ سه برابر قطر پیاز است. از نظر زیبایی، کاشت پیازها با شکلها و رنگهای متفاوت، در کنار یکدیگر توصیه نمیشود و بهتر است پیازهای هم نوع و هم رنگ در کنار یکدیگر کاشته شوند. کشت آبی (کاشت در آب) که معمولا برای کاشت گل سنبل و گل زعفران استفاده میشود، در کاشت برخی از انواع کوتاه قد لاله نیز بکار میرود. در کشت آبی پیاز در داخل اسفنج طوری قرار میگیرد که تنها قسمت انتهایی پیاز در داخل آب باشد.
تحریریه دکوبوم
great blog!